savjeti za hodanje
Foto: Pixabay

Do mog vjenčanja ima još samo nekoliko mjeseci. Kada smo Denise i ja započeli pred-bračno savjetovanje i zajedno počeli ovo novo putovanje, razmišljao sam o našem vremenu u čudnoj sredini – znate, kad nisi oženjen, a ni sam. Priznajmo: hodanje za kršćane zna biti čudno, pa vam naputci ispod možda mogu pomoći.

Prije nego započnemo sa savjetima, ipak, pišem ovaj tekst s mnogo pretpostavki:

– Pretpostavljam da je djevojka s kojom hodaš stvarno kršćanka.

– Pretpostavljam da si član (dobre) lokalne crkve.

– Pretpostavljam da redovito živiš u kršćanskom zajedništvu.

– Pretpostavljam da si čvrsto raščistio svoje namjere sa svojom damom.

Ako je ovo stvarnost u tvom životu, možemo krenuti dalje.

Ne mogu pokriti sve u jednome članku. Namjerno sam napravio ovaj tekst kratkim jer smatram da možemo hodanje učiniti previše kompliciranim. Ali smatram da je vrijedno istaknuti nekoliko stvari.

Evo četiri brza savjeta za hodanje za kršćanske muškarce.

1. Teži svetosti.

Ako ovo shvatiš pogrešno, nije važno što ćeš shvatiti ispravno.

Najvažnija stvar na koju se moraš fokusirati je tvoj osobni karakter.

Većina objava o kršćanskom hodanju, koje sam pročitao online, bili su neprirodni, baveći se površinskom razinom stvari. “Nemojte se družiti poslije sedam navečer vikendima ili…!”

Nemojte me shvatiti pogrešno. Neki od popularnih savjeta pomažu, ali čini se da nikad ne pogađaju prave probleme. Zato što je to stvarno važno. A u kršćanskom životu općenito i u hodanju posebno, osobna svetost trebala bi biti tvoj glavni cilj.

Da, imaj partnere kojima ćeš biti odgovoran. Da, budi dosljedan. Da, nemoj biti bezuman i družiti se sam cijelo vrijeme s njom. Da, da, da.

Ali ako nisi svet, onda će se svi popisi i praktični savjeti koje ćeš dobiti kad tad slomiti.

Karakter, kako kažu, je najvažniji.

2. Teži za prijateljstvom i zabavom.

Top vijesti: U redu je da budete prijatelji i da se zabavljate.

Ludo zvuči, znam.

Ali nakon što sam u crkvi mnogo godina i nakon što sam vidio kako se nekoliko kršćanskih parova odnose jedni prema drugima, uvjeren sam da su mnogi potencijalni sretni kršćanski parovi puni tjeskobe i  bez radosti samo zato jer stavljaju preveliki pritisak na vezu. Trebaš tražiti tome da budeš odlučan. Ali to ne znači da trebaš biti jadan.

Čovječe, ako si ozbiljan u vezi djevojke s kojom hodaš (kao što trebaš), onda traži njezino prijateljstvo. Postani njezin najbolji prijatelj. Postavljaj joj pitanja. Upoznaj je. Izlazite na spojeve. Saznaj što voli, što ne voli. Saznaj što je čini sretnom, a što tužnom. Konačno, trebaš biti njen glavni navijač i najbolji prijatelj.

3. Teži za čistoćom

Ne poznajem niti jedan kršćanski par koji se ne bori sa seksualnim iskušenjima, u mislima ili djelom. Ovaj dio je težak, i Gospodin zna da nisam bio savršen. Ne dajte se obeshrabriti! Ako težiš za svetošću, Gospodin će te krijepiti i održati te na putu.

Moj najbolji savjet da težiš za čistoćom je da se sastaješ s oženjenim kršćanskim parom koji poznaješ i kojem vjeruješ te s njima razgovaraš o seksualnoj čistoći u svojoj vezi.

Ujedno se sjeti svog identiteta u Kristu. Pavao spominje preko 200 smjernica u Novom zavjetu o sjedinjavanju s Kristom. To znači da si siguran kao što je i Krist. Hrani se evanđeljem svakodnevno i dopusti snazi Duha da te osposobi da težiš za čistoćom.

4. Teži za brakom

Ako ti se sviđa djevojka s kojom hodaš, i ti se sviđaš njoj, onda bi se vjerojatno trebali vjenčati. I to uskoro.

Zaprosio sam Denise nakon 6 mjeseci veze, ali bili smo (najbolji!) prijatelji preko tri godine. Nekršćani te neće shvatiti, možda te nazovu čistuncem, ili čudnim ili bilo što, zbog namjerne težnje braku. Bol je gora ako to dolazi od obitelji. Slušaj i budi ljubazan, ali ćeš samo trebati ignorirati ljude koji na sve gledaju negativno.

Kao uobičajeno pravilo, šest mjeseci veze dobar je period prije zaruka. A ako hodaš s djevojkom duže od 18 mjeseci i još nisi zaručen, možda trebaš ozbiljno preispitati svoje motive.

Nikad nisam čuo kršćanski par da se žali za sve što nisu učinili prije vjenčanja. Kevin De Young

Nisam guru za hodanje i nikada to nisam ni tvrdio. No često smo mi kršćani skloni sve učiniti previše složenim i previše duhovnim. Ali ako težiš za svetošću, čistoćom, prijateljstvom i zajedništvom, nisi daleko od braka – što je nešto za čim trebaš također težiti. I nadam se bez žaljenja. Kao što Kevin De Young kaže “Nikad nisam čuo kršćanski par da se žali za sve što nisu učinili prije vjenčanja.”

Autor: David Qaoud; Prijevod: Tamara V.; Izvor: Gospelrelevance.com