Više od 340 milijuna kršćana se suočilo s progonima u 2021. godini

Više od 340 milijuna kršćana diljem svijeta se u 2021. godini suočavalo s progonima. To predstavlja jednu osminu ukupnog kršćanskog stanovništva. Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života.

Deset najrepresivnijih zemalja na Svjetskoj listi Open Doorsa bile su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija i Indija.

Najgori je prijestupnik u posljednjih 20 godina zaredom, Sjeverna Koreja. Brutalna komunistička diktatura neprijateljska je prema bilo kojoj vjeri osim vladajuće dinastije Kim. Većina ostalih država su s islamističkim vladama na čelu. Primijećen je zabrinjavajući porast hinduističkog nacionalizma koji je potaknuo progon kršćana u Indiji.

“Hinduski ekstremisti vjeruju da bi svi Indijci trebali biti hindusi, te da bi se zemlja trebala riješiti kršćanstva i islama. Koriste opsežno nasilje kako bi postigli taj cilj, posebno ciljajući na kršćane hinduističkog porijekla.” – navode.

VIDI OVO: 3 razloga zašto ne biste trebali moliti za kraj progonstava kršćana

Kršćani su optuženi da slijede “stranu vjeru” . Vjernici su često fizički napadnuti, a ponekad i ubijeni, kao i pod stalnim pritiskom svoje obitelji i zajednice da se vrate hinduizmu. Mnogi vjernici su izolirani i ne poznaju druge kršćane.

Kršćani su progonjeni u svim područjima života

Kršćani su progonjeni u svim područjima javnog i privatnog života, a zakoni protiv obraćenja (trenutačno u devet država, s razmišljanjima o usvajanju) zlorabe se u svrhu zastrašivanja. Malo je ljudi zapravo osuđeno prema ovim zakonima, ali slučajevi se mogu provlačiti godinama.

Ocjene Open Doorsa za progon kršćana poklapaju se s godišnjim izvješćem američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi. Neke su države “zemlje od posebne zabrinutosti”, uključujući Sjevernu Koreju, Eritreju, Iran i Nigeriju. State Department je razmatrao dodavanje Indije na svoj “crveni popis” najgorih prijestupnika, ali je prijedlog odbijen u studenom.

Istraživački centar Pew utvrdio je u svom najnovijem godišnjem izvješću o vjerskim slobodama da su kršćani “najprogonjenija vjerska skupina na svijetu”. 153 nacije su prijavile napade ili diskriminaciju protiv njih. Broj nacija koje dokumentiraju progon kršćana udvostručio se u posljednjih 15 godina.

NAJNOVIJE!