Kršćanstvo bez pokajanja nije kršćanstvo

Riječ pokajanje jedna je od onih koja ne sjeda baš najbolje mnogim ljudima diljem svijeta. Ono što je namijenjeno da bude dar i prilika za susret s Božjom milošću sada je postalo nešto što pojedince sablažnjava kad čuju tu riječ. No, koji god razlozi bili za moderni status ove riječi u širem društvu, odnos s Bogom bez nje nije moguć.

Pokajanje predstavlja odricanje od naših tjelesnih želja, te priklanjanje ljepoti i nadmoći Božje volje. Nema sramote u tome da priznate da ste zabrljali. Pokajanje premošćuje jaz između naših padova i Božjeg oproštaja. U tome je ljepota. Pokajanje daje pristup novom načinu života i trajnom odnosu s Bogom.

I vi i ja moramo prestati gledati na pokajanje kao na teret koji moramo učiniti, te umjesto toga shvatiti da je ono privilegija koja nam je nezasluženo omogućena. Moramo shvatiti koliko smo sretni što imamo Boga koji nas ljubi i koji nam daje priliku da priznamo svoje pogreške, te izaberemo odvratiti se od naših sebičnih putova. Pokajanje je dar, a ne teret. Postoji nedokučivo duhovno iskustvo kada osoba snađe poniznosti da se okane svojih putova i traži oprost u milosti Božjoj.

Osnovna definicija kajanja glasi: odvratiti se od nečega ili predomisliti se. Ništa više i ništa manje. Pokajanje se sastoji u traženju oprosta za pogreške i padove koje smo počinili. Kada se kajemo, govorimo Bogu da Njegovu volju stavljamo iznad svoje.

Pokajanje samo po sebi nikada nije imalo namjenu da potiče strah i mržnju, već ljubav i uzbuđenje za životom i milošću koju Bog donosi kada odlučimo odvratiti se od naših sebičnih putova (Djela 3,19)

„Pokajanje raste usporedno s vjerom. Ne griješite u vezi s tim; pokajanje nije nešto što se prakticira tijekom nekoliko dana ili tjedana, i nije privremena pokora s kojom treba završiti što je brže moguće! Ne, ono je doživotna milost, kao i sama vjera. Božja dječica se kaju, kao što to čine i mladići i očevi. Pokajanje je nerazdvojni pratilac vjere.“ – Charles Spurgeon

Zastanimo kako bismo osvježili naše viđenje toga što pokajanje uistinu jest.

Autor: Jarrid Wilson; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Jarridwilson.com

NAJNOVIJE!