Što je ”krštenje za mrtve” u 1. Korinćanima 15,29?

”Krštenje za mrtve” koje apostol Pavao spominje u 1. Korinćanima 15,29 mnogim kršćanima stavlja upitnik iznad glave. Kakvo je to krštenje?

Uvijek je opasno interpretirati Sveto pismo na osnovi izolirane rečenice. Pismo se treba sagledati u neposrednom i potpunom kontekstu kako bi se pravilno razumjelo. 

Pavao piše u 1. Korinćanima 15,29: „Što onda čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopće ne uskršavaju, što se krste za njih?“ U čitanju cijelog poglavlja mi vidimo da Pavao poglavito piše o sigurnosti uskrsnuća i Kristovoj moći. 

Biblija je jasna u tome da svaki pojedinac mora vjerovati u Isusa Krista kako bi bio spašen. Ne možemo to učiniti jedni za druge ili za voljenu osobu, bila ona živa ili preminula.

Krštenje je važan korak poslušnosti Isusu Kristu, ali nije ključno za spasenje (Efežanima 2,8; Rimljanima 3,28; 4,3; 6,3-4).

VIDI OVO: Je li krštenje neophodno za spasenje?

Krštenje za mrtve, koje neki prakticiraju zbog navedenog citata (poglavice Mormoni), nije biblijsko. Podrška takvoj praski se ne može pronaći u Bibliji. 

Kroz stoljeća su mnogi pokušali interpretirati značenje 1. Korinćanima 15,29. Neki zaključuju da je Pavao jasno govorio da postoji uskrsnuće ili da se referira na poganski običaj koji se poštivao u Korintu. U svakom slučaju, Pavao ga ne osuđuje. No jasno je ono što „krštenje za mrtve“ nije: prilika da budete kršteni umjesto neke druge osobe.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

NAJNOVIJE!