Odlaze li kućni ljubimci u raj?

Prije nego pitamo hoće li naši kućni ljubimci otići u raj, trebamo se upitati tko uopće ide u raj i zašto?

Većina osoba koje nikada nisu zakoračile u crkvu kažu: „Ja sam dobra osoba. Učinio sam puno dobrih stvari i vjerujem da ću ići u raj. No tim ljudima kažem da to nije put do spasenja. Što su sva naša djela pred Gospodinom? Ona su za njega obične otrcane i prljave trulje (Izaija 64,6).

Ako ovisite o svojim dobrim djelima da vas dovedu do raja, onda nigdje ne idete jer nitko ne može biti spašen samo po svojim djelima. Apostol Pavao to jasno izriče: „Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao.“ (Efežanima 2,8-9).

To su dobre vijesti. Koliko dobrih dijela bismo mi morali učiniti da znamo da ćemo biti spašeni? Koliko je dovoljno? Drago mi je da to nije način po kojem dolazimo do spasenja jer bismo uvijek bili ispunjeni sumnjom. Kako se onda može doći u raj bez da se bude dobra osoba?

Tko je dobar?

Biblija govori da nitko od nas nije zapravo dobar. Samo je Isus Krist dobar. I, naravno, Bog je dobar; ali mi nismo. Apostol Pavao je tako rekao: „kao što je pisano: Nema pravedna ni jednoga,“ (Rimljanima 3,10); „nema razumna, nema ga tko bi Boga tražio“ (Rimljanima 3,11); „Svi skrenuše, svi se zajedno pokvariše, nitko da čini dobro – nijednoga nem.“ (Rimljanima 3, 12).

VIDI OVO: 4 razloga zašto je Bog stvorio kućne ljubimce

Možemo izbaciti iz glave ideju da će nas samo dobra djela dovesti do raja. Isus je rekao da se moramo pokajati i vjerovati evanđelju (Marko 1,15), a ne da se ne treba pokajati nego samo činiti mnogo dobih stvari. No, iako nismo spašeni po dobrim djelima, spašeni smo za dobra djela.

Pavao piše: „Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo“ (Efežanima 2,10). Ne, nismo spašeni po djelima, nego za djela. Istina je da nitko od nas nije dovoljno dobar kako bi bio spašen i nitko od nas ne može učiniti nikakva djela koja bi nas spasila. Spasenje je u potpunosti u Božjim rukama (Djela 4,12).

Što s kućnim ljubimcima? Odlaze li kućni ljubimci u raj?

Moje pitanje na pitanje mogu li kućni ljubimci ići u raj jest: „Mogu li se kućni ljubimci pokajati i vjerovati u Isusa Krista?“. Naravno da ne. No znači li to da oni ne mogu ići u raj kada umru? Mnogi kršćani vjeruju da preminule bebe neće biti suđene za grijehe. Zašto bi onda drugačije bilo s kućnim ljubimcima koji su naizgled jednako nevini? U Bibliji ništa ne piše na tu temu. Možemo vidjeti postojanje životinja u kraljevstvu nebeskom, ali to ne znači da će nas tamo dočekati naši ljubimci.

VIDI OVO: Žive li životinje vječno? Što se događa nakon njihove smrti?

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da kućni ljubimci idu u raj jer nam Biblija o tome ništa ne govori. Ne možemo pretpostaviti istinitost nečega kada je Biblija o tome tiha. Ako je Biblija tiha o nekoj temi, onda moramo i mi. Ne možemo spekulirati o nečemu čega u Bibliji nema. Želim li ja da kućni ljubimci idu u raj? Naravno da želim, ali ne mogu dokazati da će to tako biti na temelju Pisma.

Imaju li životinje duh?

Vjerujem da životinje imaju duh. No znači li to da mogu biti spašene? Solomon je napisao: „Jer zaista, kob ljudi i zvijeri jedna je te ista. Kako ginu oni, tako ginu i one; i dišu jednakim dahom, i čovjek ničim ne nadmašuje zvijer, jer sve je ispraznost“ (Propovjednik 3,19) i „Tko zna da li dah ljudski uzlazi gore, a dah zvijeri silazi dolje k zemlji?“ (Propovjednik 3,21).

Tko zna? Ja ne. Jedino Bog zna što se događa našim voljenim ljubimcima nakon što umru. Mislim da je ključ prethodnog citata u tome da čovjek ima duh koji ide u visine; a duh životinje ide prema dolje, prema zemlji, što znači da njihov duh ne ide Bogu nakon smrti kao naš. No, ne možemo biti sigurni.

VIDI OVO: Je li u redu moliti Boga da ozdravi našeg kućnog ljubimca?

Mogu nagađati, ali nagađanjem se ne dolazi do apsolutnih istina. Možemo reći samo ono što je Isus rekao: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Ivan 11,25). Ne mogu pronaći niti jednu životinju u Bibliji za koju se može reći: „Vjerovala je“.

Zaključak

Najvažnije pitanje nije odlaze li kućni ljubimci u raj, nego hoćete li vi otići u raj. Ako se osoba ne pokaje, što znači da se okreće od grijeha te stavlja svoj život Kristu u ruke, onda neće biti spašena. Nije važno tko ste i što ste učinili. Morate vjerovati u Isusa kako biste bili spašeni. Ako ste spašeni i pitate se je li vaš ljubimac spašen, to ne možete znati dok ne dođete u raj. Molim se da vi sami prvo budete spašeni jer je u konačnici to najvažnije pitanje.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com