laži nevjera brak
Foto: Pexels

Đavlova je namjera da uništi svaki brak. Donosimo njegove laži u koje želi da vjerujete kada nevjera napadne vaš brak.

„Moramo razgovarati“, rekao je moj muž otvarajući mi vrata da uđem u automobil.

Nisam dobila crvene ruže ni čokoladu od njega. Umjesto toga, u toj sam vožnji okusila gorčinu nevjere.

Naš brak je bio sretan, snažan i ispunjen uzbudljivim planovima. No, poput razbijenog stakla na podu, njegova neočekivana najava me slomila. „Nisam sretan i…“, duboko je udahnuo. „Imam drugu osobu u svom životu.“

U mom želucu nastupila je mučnina. To je morala biti šala, nešto prolazno. Nema šanse da bi to moglo značiti kraj svih naših osam godina sreće. Moja sigurnost i osjećaj ispunjenja kao njegove žene najednom su mi oduzeti.

Ipak, njegova najava je bila čvrsta. Sve se činilo kao da je završilo tako naglo, tako bolno. I tim gore, tu noćnu moru je pojačala moja fizička sljepoća koja je ušla u moj život samo nekoliko mjeseci ranije.

Kako mi se to moglo dogoditi? Našim trima malenim sinovima? Zašto me Bog ovako kažnjava?

PROČITAJTE: “Zaslužuješ boljeg muža!”: 8 laži koje vam Sotona šapće o vašem braku

Ta su pitanja nestala u zraku boli. U 30 godina, ni moj muž ni ja nismo bili spremni suočiti se s mojim gubitkom vida. Nasljedna očna bolest isprva je nastupila polako, a zatim je ubrzano napredovala dok nisam ostala potpuno slijepa. Bez mogućnosti izlječenja, prognoza me osudila na doživotnu fizičku tamu.

Tama se proširila i na naš odnos. Moji pokušaji da se brinem za naše sinove i nosim s nedostatkom vida oduzela mi je želju da svom mužu pružim ljubav i toplinu.

Naravno, pronašao je utjehu u drugoj ženi. I naravno, nije želio biti u braku sa slijepom ženom. Sigurno sam bila nedostojna njegove ljubavi.

Te su me laži proganjale noću, a iscrpljivale danju.

Vukla sam se po kući. I snalazila se na opip, dala sve od sebe u pripremi ručka za naše sinove, skupljanju igrački s poda i pranju suđa. No, u meni je živio sumorni osjećaj beznađa. Odbacivanje od strane mog muža i moje sljepilo prijetili su da će me uništiti.

No, jednog dana, kada sam već htjela odustati, dogodilo se nešto lijepo. Prihvatila sam prijateljičin poziv da posjetim njezinu kršćansku crkvu. Ispunila me nada. Kad bih povratila svoj vid, moj muž bi mi se vratio. Opet bi me volio. I život bi tekao kao prije.

No, to se nije dogodilo. Moj se vid nikad nije promijenio. Ali moje srce jest.

Primila sam Krista kao svog Gospodina. I postavila ga za gospodara mog sljepila, mog braka, mog majčinstva i moje sudbine.

I On je odgovorio svojim riječima koje su šaputale mojoj duši. Sa slušalicama na ušima, dok bih brisala kuhinjski pod i slagala rublje, slušala sam audio Bibliju. Dan za danom, upijala sam Njegova obećanja i Njegovo uvjeravanje da će biti sa mnom, blizu mene. Dovoljno blizu da čuje moje jecaje i obriše moje suze.

Tjedni su prolazili. A emocionalna udaljenost između mog muža i mene brzo je rasla. No, ono što je također raslo bilo je moje razumijevanje tko je Bog. Što pruža. Što daje i na što upućuje.

Sve to je zadovoljavalo moju dušu. I ja sam se promijenila. Nisam bila jadna, odbačena žena kakva sam bila prije. Bila sam kći Kralja, voljena, osnažena i zahvaćena Njegovom milošću.

Jednu večer sam pijuckala čaj za kuhinjskim stolom i ušao je moj muž. „Moramo razgovarati“, rekla sam. „Nisam te prisilila da se oženiš za mene i neću te prisiliti da ostaneš sa mnom. Slobodan si otići.“ Rekla sam mirnim glasom koji je iznenadio čak i mene. „I ja imam nekog drugog u svom životu“, nastavila sam. „Njegovo ime je Isus.“

Šutio je. No, nekoliko dana kasnije, rekao mi je svoju odluku. „Odlučio sam ostaviti sve iza sebe i potpuno se posvetiti tebi i našim sinovima.“

Moja reakcija je odražavala novu osobu koja sam postala – sigurnu u Krista. „Ne još“, rekla sam. „Ti i ja nikada nećemo uspjeti zajedno. Trebamo Isusa u našem braku. I moramo moliti zajedno.“ Složio se.

Zajednička molitva je bila nespretna, ali smo ustrajali. Opet smo se zbližili. Postao je moj najbolji prijatelj. Ponovno smo se zaljubljivali. Oprost je ispunio moje srce, a obnovljena predanost je ispunila njegovo.

Prihvatili smo naš novi život. Rasporedili zadatke i prilagodili drugačiji način roditeljstva.

PROČITAJTE: 10 laži o braku koje će vam svijet pokušati podvaliti

Prilagodba je postala rutina. Čak su nas i teškoće koje su uslijedile godinama kasnije ojačale. I tu snagu je moj muž spomenuo dok je čitao čestitku koju mi je dao za našu 40. obljetnicu braka. Smiješila sam se zahvalna za čovjeka, kojeg je Bog predivno obnovio.

Ta obnova nije bila jedinstvena samo za naš brak. Bilo da vaš suprug ostane ili ode, pobijedit ćete ako ušutkate ovih pet neprijateljevih laži:

Laž # 1: Naš supružnik nas upotpunjuje, donosi sigurnost, zaštitu ili ispunjava svaku našu želju. Pogrešno. Ta uloga pripada Bogu i samo Bogu. On kaže da ispunjava želje onima koji ga se boje; čuje njihove vapaje i spašava ih. Gospodin bdije nad svima koji ga vole. „I uživaj u GOSPODU, i ispunit će ti želje srca tvojega“ (Psalam 145,19-20 i 37,4).

Kad razmijenimo gorčinu za osjećaj radovanja u Bogu, veo konfuzije se podiže i otkriva novi horizont.

Laž # 2: Usred boli moramo pokušati shvatiti što se dogodilo, kako i što učiniti. Ali ta zabluda rezultira ljutnjom, vodi nas prema dolje krivim putom uništenja. Umjesto toga, „uzdaj se u GOSPODA svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravniti tvoje staze“ (Izreke 3,5-6).

Umjesto da pokušamo shvatiti ponašanje naših supružnika, oslonimo se na Božju snagu da ispravi ono što je krivo i iscijeli našu bol.

Laž # 3: Možemo odustati kad nema promjene na vidiku, kad se nada ne pojavljuje i izjavimo da smo preslabi da nastavimo dalje. Ali odbacit ćemo tu ideju kada prionemo uz ovu istinu: „On će vas i učvršćivati do kraja, da budete besprigovorni u dan Gospodina našega Isusa Krista“ (1. Korinćanima 1,8).

Kad smo slabi, Njegova snaga je dovoljna.

Laž # 4: Pribjegavajte u akciju klevete, osvete ili manipulacije. Koristeći ta oružja, nadamo se da ćemo osvojiti emocionalnu bitku. No, Bog kaže: „GOSPOD će se boriti za vas, a vi budite mirni“ (Izlazak 14,14).

U tišini Njegove prisutnosti otkriva nam se Njegov put. U trenutku tišine, Njegova utjeha smiruje našu dušu.

Laž # 5: Ne možemo oprostiti takvu povredu našeg povjerenja. Ne možemo prevladati žestoku izdaju. To je istina, sami ne možemo. Ali Isus kaže: „Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće“ (Matej 19,26).

Uz Božju pomoć, opraštanje nas oslobađa iz zatvora sumnje. I oslobađa nas iz kaveza nezadovoljstva.

Oslobođeni od zamke tih laži, možemo dobiti crvene ruže Božje ljubavi, koje nose miris Njegove istine i možemo uživati ​​slast novog sutrašnjeg dana.

Autorica: Janet Perez Eckles; Izvor: Crosswalk.com