Kurje oko i žuljevi: Kako ih liječiti na prirodan način?

Kurje oko i žuljevi se mogu liječiti na prirodan način kod kuće. Kako ga iskopati, odnosno odstraniti? Koji domaći lijekovi vam mogu pomoći za njihovo liječenje? 

Jedna je razlika između žulja i kurjeg oka – žuljevi se javljaju s gornje strane stopala, a kurje oko s donje strane stopala, najčešće na peti.

U oba se slučaja radi o debelom tkivu koje se razvija na točkama pritiska. Također, u oba slučaja se najčešće radi o pritiscima i abnormalnostima kostiju stopala.

Iako se za liječenje kurjeg oka i žulja mogu koristiti lijekovi iz ljekarne i domaći preparati, žuljevi i kurje oko često se vraćaju zato što strukturalni uzrok problema nije uklonjen. U međuvremenu, možete koristiti određene prirodne lijekove koji će vam pomoći da si olakšate neugodu.

Kako liječiti kurje oko i žuljeve na prirodan način? Može li se kurje oko iskopati? Ovi prirodni lijekovi vam mogu pomoći:

1. Kamen za ribanje

Najjednostavnija stvar koju možete napraviti sa žuljevima i kurjim očima je sastrugati ih. Natopite stopala u toploj vodi desetak minuta i nakon toga sastružite problematično područje.

2. Jabučni ocat

Većina lijekova iz ljekarne za kurje oči sadrži kiselinu koja rastapa debelu kožu, a zbog čega sloj debele kože otpada. Na sličan način funkcionira i jabučni ocat.

Natrljajte ga na vatu i držite iznad problematičnog područja da upije. No „kiselina ne razlikuje debelu i normalnu kožu. To znači da može doći do iritacije. Pacijenti s dijabetesom ne trebaju koristiti ovu metodu jer može dovesti do rane koja neće zacijeliti“, rekao je dr. John Giurni, pedijatar, prenosi Thehealthy. Stoga treba pripaziti kod nanošenja, a ako koža pocrveni, treba prestati.

Kako liječiti kurje oko

3. Limun

Kiselina iz limuna također može pomoći protiv kurjeg oka. Prije nego odete spavati, odsijecite komad limuna i stavite na kurje oko, zamotajte gazom i ostavite preko noći. Ponavljajte ovaj postupak dok kurje oko ne nestane.

4. Ricinusovo ulje

Kurje oči možete liječiti pomoću ricinusovog ulja. Namočite vatu u ulje, stavite na problematično mjesto i zalijepite flasterom ili bilo kakvom samoljepljivom trakom. Bilo bi dobro nositi stare čarape ako ulje procuri. Ricinusovo je ulje također kiselo, pa pazite da ga ne stavite na normalnu kožu.

5. Aspirin

Kurje oči možete otkloniti i analgetikom. Zgnječite pet ili šest tableta aspirina, pomiješajte ih sa octom i vodom i napravite kašu. Kašu nanesite na žulj ili kurje oko i pričvrstite ju zavojem. Nakon desetak minuta oteklina će omekšati dovoljno da ju možete sastrugati kamenom. Ova je kombinacija kiselija od prethodnih, pa pripazite da ju nanosite samo na problematične dijelove kože.

6. Epsomova sol

Epsomova sol, poznata i kao gorka sol, može se staviti u mlaku vodu i u takvoj otopini možete natapati noge. Ovo je naročito dobro za žuljeve koje možete skinuti nakon što omekšaju.

7. Soda bikarbona

Baš kao i pasta od aspirina, soda bikarbona može se iskoristiti za omekšavanje i uklanjanje debele kože. Pomiješajte ju sa vodom i napravite pastu, a nakon što koža omekša, skinite žuljeve i/ili kurje oči.

8. Preparati

Ako iz nekog razloga ne želite probati ove načine, i dalje ne morate odlaziti liječniku prije nego sami pokušate riješiti problem. Ljekarne sadrže preparate i kreme koje sadrže kiselinu i koje pomažu protiv žuljeva i kurjih oči. No i u ovom slučaju treba pripaziti da mažete samo problematična područja.

Kurje oko stvara neugodne probleme onima koji ga imaju. Nadamo se da će vam ovi prirodni lijekovi pomoći u liječenju.