9 načina na koje kurkuma može promijeniti vaš život

Kurkuma je poznata i kao „zlatni začin“ zbog svoje zanimljive boje. No ujedno ima i jako velik utjecaj na zdravlje tako da opravdava to ime. Kurkumu se koristilo preko 4000 godina kao začin i lijek.

Iako informacija nije potpuno sigurna, neki povjesničari smatraju da je kurkuma „zlato“ koje je jedan od mudraca poklonio Isusu, a spomen kurkume kao lijeka u drevnoj medicini datira još dalje u prošlost.

Kurkuma ima mnoga ljekovita svojstva zbog raznih korisnih spojeva koje sadrži. Ona ima antibakterijska, anti-infekcijska, protuupalna svojstva, ujedno je antioksidant te se smatra da pomaže u sprječavanju razvitka raka. Bogata je nutrijentima kao što su željezo, dijetalna vlakna, nijacin, magnezij, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, kalij, proteini, kalcij, bakar i cink.

1. Sprječava rak

Istraživanja su pokazala da kurkuma može pomoći u prevenciji raka prostate i raka uzrokovanog radijacijom. Ujedno je pokazano da kurkuma sprječava rast stanica tumora kod oboljelih od leukemije, raka debelog crijeva i raka dojke.

2. Liječi depresiju

 Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pun je antioksidanata koji dokazano djeluju protiv depresije.

3. Ublažava artritis

Zbog svojih protuupalnih svojstava, kurkuma je odlična za liječenje reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i bolova u zglobovima.

4. Jača imunitet

Kurkuma sadrži lipopolisaharide koji imaju antibakterijska svojstva što dovodi do jačanja imunološkog sustava. Ako ju se redovno konzumira, kurkuma će osigurati zaštitu od gripe i prehlade.

5. Liječi rane

Kurkuma ima antiseptička svojstva što znači da je korisna pri liječenju rana, opeklina i drugih kožnih problema.

6. Održava zdravlje srca

Kurkuma je odlična za održavanje zdravlja srca jer razgrađuje masti i kolesterol koji su veliki uzročnici problema sa srcem.

7. Održava idealnu težinu

Kurkuma može pomoći u održavanju zdrave težine jer razgrađuje žuč koja je glavna sastavnica masti. Ujedno, unikatan okus kurkume daje život i karakter jelima od povrća koja te će vas dugo držati punima kako ne biste posezali za štetnom hranom.

8. Sprječava Alzheimerovu bolest

Kurkuma ima svojstva koja su ključna za zdravu krv i protok kisika tijelom. Alzheimerova je bolest uzrokovana nakupljanjem proteina u mozgu, a može ju se spriječiti zdravim protokom krvi u mozak.

9. Štiti jetru

Kurkuma je puna enzima koji čiste tijelo. Dajte svojoj jetri čišćenje tako što ćete početi konzumirati više kurkume.

NAJNOVIJE!