kurkuma protiv bolova
Foto: Pixabay

Kurkuma je učinkovitija u uklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju koje je provela talijanska farmaceutska tvrtka Velleja Research.

Dr. Francesco di Pierro, autor istraživanja, kazao je kako je nakon tri tri tjedna korištenja kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osjećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete. Za razliku od tableta, konzumiranje kurukume nema negativnih učinaka.

“Istraživanje ukazuje na to da bi lijek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno analgetsko sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne tjelesne aktivnosti”, rekao je Di Pierro.

Istraživači vjeruju da kurkuma pomaže u liječenju upalnih stanja pa i artritisa, raka i srčanih oboljenja.

Bivši igrač i direktor ragbi kluba u Londonu Angus Stewart koristi ovu terapiju u okviru koje pije dvije tablete na bazi kurkume dnevno. Kazao je kako se osjeća mnogo bolje dok vježba te da se brže oporavlja.

U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovina je liječena tabletama protiv bolova, a polovina tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obje grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne lijekove imala dosta probavnih smetnji.

Istraživanje je objavljeno u europskom izdanju stručnog časopisa Medical and Pharmacological Sciences, prenosi Klix.