Kvalitete koje bi žena trebala tražiti u mužu

Koje kvalitete bi žena trebala tražiti u svom mužu? Te kvalitete bi se trebale razlikovati od onoga što ovaj svijet misli da je dobro.

“Muževi, ljubite svoje žene, kao što i Krist uzljubi crkvu te sama sebe predade za nju.” (Efežanima 5,25)

Što žena kršćanka traži u svom mužu? Prvo bi je trebao interesirati njegov duhovni život, a ne njegov fizički izgled.

On bi trebao biti Božji čovjek, onaj koji najprije traži Božje kraljevstvo i njegovu pravednost. Njegov je cilj služiti Gospodinu i biti aktivan u lokalnoj crkvi. Kod kuće treba brinuti o obiteljskom bogoštovlju i biti pravi primjer vjere.

On zauzima pravo mjesto kao glava kuće, ali nije tiranin.

Voli svoju ženu te ljubavlju, a ne zahtjevima pridobiva njenu podložnost. Prema njoj gaji poštovanje i uvijek se prema njoj odnosi s pažnjom. On je vjeran, pun razumijevanja, strpljiv, ljubazan, brižljiv, uviđavan i radostan.

VIDI OVO: 10 osobina duhovno zrele žene

Idealan muž dobro skrbi za svoju obitelj i vrijedan je u poslu. Ali novac mu nije na prvom mjestu. On nije pohlepan ni lakom.

Voli svoju djecu, uči ih, provodi vrijeme s njima, za njih planira društvene aktivnosti, služi im kao dobar primjer i svakom od njih ponaosob posvećuje pažnju.

On je poznat po gostoljubivosti. Njegov je dom otvoren za sluge Gospodnje, za sve kršćane kao i za nevjerne.

Ima dobru komunikaciju sa svojom ženom i svojom obitelji. On razumije i prihvaća njihova ograničenja i dobronamjerno se može smijati njihovim greškama. Surađuje s njima na društvenom i intelektualnom polju.

Kad nešto pogrešno učini ili kaže, brzo priznaje svoju pogrešku i ispričava se. Uvijek je otvoren za sve prijedloge svoje obitelji. Vrlo je poželjno da bude podrška svojoj ženi kad ona klone.

Druge poželjnije kvalitete su da je čist i dotjeran, nesebičan, pošten, ljubazan, pouzdan, odan, velikodušan i pun razumijevanja. Bilo bi dobro da ima dobar smisao za humor i da nije čangrizav ni pun prigovora.

Malo muškaraca, ako uopće itko, utjelovljuje sve ove vrline i nerealno ih je sve očekivati. Žena bi trebala biti zahvalna za one vrline koje nalazi kod svog muža i u ljubavi mu pomoći da razvije i one druge.

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!