Lavovi usmrtili troje djece
Foto: Pexels

Lavovi u svjetski poznatom rezervatu Ngorongo u Tanzaniji usmrtili su troje djece koja su u parku prirode tražila izubljenu stoku.

Djeca, stara između 9 i 11 godina, vratila su se kući iz škole i otišli su u šumu u blizini Ngorongoroa u potrazi za nestalim životinjama, rekao je šef policije Justine Masejo. “Tada su ih lavovi napali, ubili troje i povrijedili jedno”, rekao je on, prenosi The Guardian.

Ngorongoro na sjeveru Tanzanije se nalazi na popisu svjetske baštine i dom je brojnim divljim životinjama uključujući lavove, geparde i leoparde.

“Pozivam nomadske zajednice koje žive oko rezervata na oprez u blizini divljih životinja, naročito kada šalju djecu da se bave stokom. Na taj način će biti zaštićena i djeca i njihove obitelji”, rekao je Masejo.

VIDI OVO: Hijene su napale lava, a onda se dogodio neviđeni obrat

Tanzanija dozvoljava zajednicama poput Masaija da napasaju stoku u blizini divljih životinja te da žive u nacionalnim parkovima. Problem je što oni često dolaze u sukob s životinjama poput lavova i slonova koji nerijetko napadaju ljude, stoku i uništavaju usjeve.

Prošle godine, Tanzanija je preselila 36 lavova iz Nacionalnog parka Serengeti nakon napada na ljude i stoku u obližnjim zajednicama.