Laži koje drže žene podalje od Biblije
Foto: Unsplash

Svijet je pun korisnih savjeta: tuširajte se, perite zube, obucite kaput kada je hladno, redovito jedite, spavajte. Svatko od nas se slaže s takvim pravilima i u skladu s njima bi savjetovao druge. „Jednostavno moraš spavati, a evo i zašto. Pranje zubi je vrlo korisno“. I tako dalje.

Ako bi netko koga znamo počeo ignorirati takve savjete, poticali bismo ih da promijene mišljenje. „Vremena su tako užurbana da više nemate dovoljno vremena za odjenuti se? Znate što, odjeća nije stvar mogućnosti; morat ćete promijeniti svoje navike kako biste odijevanje učinili svojom rutinom“.

„Život je tako pretrpan da ste odlučili prestati jesti i hraniti svoju djecu? Očigledno život nije toliko ispunjen obavezama kada ne odvajate vrijeme za boravak u bolnici i u zatvoru, što će vas čekati u ovom slučaju“!

VIDI OVO: 10 razloga zašto da još danas uzmeš Bibliju i počneš je redovno čitati

Kada vjerujemo da je nešto apsolutno kritično za zdrav i normalan život, ne radimo isprike zašto to ne činimo. Na isti način većina nas se ne pita svako jutro imamo li vremena za odjenuti se i popiti kavu. Imamo vremena, odvojimo vremena, pronađemo vrijeme, iskoristimo vrijeme. Bez obzira na sve, ujutro ćemo popiti kavu i odjenut ćemo donje rublje.

Loš duhovni dah

Zbog čega onda je nešto temeljno, kao što je čitanje Biblije, tako sekundarno mnogim kršćanima? Zato što, kada se radi o Bibliji, ne mislimo da je to zaista važno. Da mislimo, praksa čitanja Biblije ne bi bila takva velika borba za veliki broj žena; žena koje ispijaju kave, odijevaju se, organiziraju uredske poslove, hrane sebe i druge, upravljaju različitim vrstama obaveza, organiziraju rođendanske zabave i unaprijed razmišljaju o Božiću. Ukratko, žene koje imaju vremena i inteligencije činiti one stvari za koje smatraju da su važne.

Smatram kako trebamo prestati odgađati svoje duhovno hranjenje zbog šašavih razloga, jer bez sumnje da je naš neprijatelj zadovoljan s našom apatijom. Rekle smo same sebi kako čitanje Biblije nije nužno za zdrav i sretan život. To ne utječe izravno na naša fizička tijela, stoga ne mislimo da to ima ozbiljan učinak na nas. Iz razloga što našim drugim kršćanskim prijateljima nije odmah vidljivo koliko često čitamo Bibliju, ne činimo to. No nalazimo se u situaciji gdje loš duhovni dah, duhovna pothranjenost i duhovna golotinja izgledaju uobičajeno i normalno kod nas i kod drugih kršćana.

VIDI OVO: 10 biblijskih knjiga koje biste trebali čitati iznova i iznova

Što je više svetaca ”umočenih” u Bibliju, to će više oni smatrati kako ju je potrebno čitati. Zašto je to tako? Zato što razumiju prirodu Biblije. Vidjeli su koliko ona utječe na njihov život i koliko oblikuje njihove misli. Oni znaju što znači imati obnovljen um (Rimljanima 12, 2), biti odjeven u Krista (Kološanima 1, 9-11). Ne čitanje Biblije bilo bi im kao život bez tuširanja ili pranja zubi.

Življenje bez Riječi

Zamislite da, kako biste mogli pojesti neki fini odrezak, to možete raditi samo kada ste na nekom mirnom mjestu, s puno svjetla i bez djece. Što ako bi tuš radio samo kada biste imali svoj dnevnik u rukama? Što ako bi pasta za zube prala samo u trenucima stavljanja stvari na Instagram?

Mnoge kršćanke žive bez Riječi. Postavile smo naše nebiblijske standarde toliko visoko za one trenutke kada ćemo čitati Bibliju da smo samoj Riječi umanjili vrijednost. Vrijednost Biblije se ne zasniva na onome što radimo dok čitamo. Ne zasniva se na vodičima za čitanje ili dugim razgovorima s prijateljima. Hranjivost Riječi ne nalazi se u našim organizacijama ili u našoj samodisciplini, kao niti u našim postignućima. Riječ ima i bez nas vrijednost bez cijene; a mi smo pozvani sudjelovati u Riječi cijelo vrijeme.

Ne znamo što točno Božja Riječ čini nama svaki puta kada je čitamo, kao što ne znamo ni što nam točno naš doručak čini kada ga jedemo; koji će nokat biti osnažen nakon što ga pojedemo. Možemo čitati dijelove Biblije koje nam ne djeluju odmah kao topao i ukusan obrok. No naši osjećaju ne daju vrijednost procesu čitanja. Radi se o daru kojeg nismo mi stvorili, a zbog nekih neprijateljskih trikova, prestali smo sudjelovati u dobivanju tog dara. Možda ćemo čitati kasnije, kada nam toliko nije potreban.

Vrijeme za promjenu

Ako ste se prepoznale u bilo čemu od ovoga, pozivam vas na promjenu. Ne na promjenu u povećavanju namjere ili promišljenosti, već na promjenu da počnete vjerovati da je Biblija zaista ono što u njoj piše da jest. Nazivamo se kršćankama, a Krist je sam rekao: „čovjek ne živi samo od kruha već i od svake riječi koja izađe iz Božjih usta“. (Matej 4,4)

VIDI OVO: 9 stvari koje bi svatko trebao učiniti za vrijeme čitanja Biblije

Kako izgleda vaš hod s Kristom kada čitate Bibliju? Izgleda kao da Mu vjerujete. Izgleda tako što ćete uzeti Bibliju i čitati. Izgleda kao slušanje propovijedi dok se spremate za posao, spremne dobiti neku mudru misao, kao što biste uzele nekoliko krekera ili pojele jabuku. Izgleda kao hodanje u vjeri da počnemo konzumirati ovu Riječ koja nam je dana i čekanje da vidimo što Bog radi u nama s Njom. Jer znamo da će početi raditi nešto. Godinama kasnije, kada netko bude želio znati što vam je najdragocjenije, Riječ Božja neće biti neki izmišljeni odgovor nego stvarnost.

Autorica: Rachel Jankovic; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org