Laži koje si govorimo, a nismo ih ni svjesni

Jeste li primijetili da si ponekad svi možemo lagati, a da to ni ne primijetimo? Evo najčešćih laži koje si govorimo.

„Daleko me drži od puta zablude i zakonom me svojim obdari! Put istine ja sam odabrao, pred oči sam stavio odluke tvoje“ (Psalam 119,29).

Prijatelj prijatelju

Dok razmišljam o nedavnom sukobu s članom obitelji, pokušavam u svojoj glavi posložiti što je fikcija, a što stvarnost. Većinom se osjećam kao da je moja istina prava istina, ali znam da je ta perspektiva kratkovidna. U današnjem čitanju Biblije sam naišla na citat iz Psalma 119,29, tj. Bog mi ga je stavio pred oči kada sam ga najviše trebala.

VIDI OVO: 5 destruktivnih laži koje si svakodnevno govorite

U tom citatu, psalmist se molio da mu Bog pomogne da si prestane lagati. Znam da trebam redovno moliti takve molitve. Bilo da se opravdavam kada je riječ o odluci vezanoj za roditeljstvo, bilo da je riječ o procjenama tuđeg ponašanja ili rješavanja konflikta, znam da sam pristrana.

Često svaku situaciju gledam iz svoje perspektive tuđih riječi, djela i stavova. Imam jednu stranu priče, a ona je moja. Je li isto i kod vas? Jeste li primijetili da si ponekad svi možemo lagati, a da to ni ne primijetimo?

Kultura nam šalje poruke koje su u kontrastu s Isusovim učenjem. On je rekao da tražimo čistoću, da praštamo i služimo. Ako ne zamolim Boga da mi pomogne živjeti u istini, onda lako dopustim da se krivo razmišljanje ušulja u moju glavu.

Opasnost je kada si govorimo laži o nama samima, a to dovodi to toga da počnemo govoriti laži o Bogu. Ujedno mogu lako izgubiti sposobnost sagledavanja situacije iz tuđe perspektive. To su jako ozbiljne posljedice. Pa, što učiniti:

Ovaj nam citat daje dva praktična rješenja kada je riječ o laganju sebi:

Priznajte. Psalmist je znao da ima tu tendenciju laganja tako da je zamolio Boga da mu pomogne. Na isti način, možemo priznati da nemamo uvid u cijelu istinu. U svom pismu crkvi u Korintu, Pavao je pričao o duhovnom ponosu: „Doista, ničega sebi nisam svjestan, no time nisam opravdan: moj je sudac Gospodin“ (1. Korinćanima 4,4).

Na isti način, Isus je učio da trebamo biti oprezni kada je riječ o zaključivanju bez sagledavanja svih činjenica. Tako je rekao: „Ne sudite po vanjštini, nego sudite sudom pravednim“ (Ivan 7,24). Treba početi priznavanjem da si možda lažemo. Trebamo Božju pomoć kako bismo jasno sagledali situaciju.

Molite se specifično za problem laganja sebi. Psalmi su knjiga molitava. U njima čitamo osobne molitve za pomoć. Na isti način, možemo zavapiti Gospodinu da nam pomogne kako bi si prestali lagati.

Proučavajte Božje upute i zakone. Nakon što je psalmist upitao Boga da mu pomogne rekao je: „zakonom me svojim obdari“. Poznavanje Božje Riječi nam može pomoći da si priznamo istinu. Što više čitamo Bibliju, što ju više proučavamo i pamtimo citate, bliži smo istini. To može razotkriti mnoge laži koje smo si govorili o tome što zaslužujemo ili kako smo opravdavali naše loše odluke. Božja Riječ će nas ogoliti. U Drugoj poslanici Timoteju 3,16 piše: „Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti“. Privilegija proučavanja Božjih uputa nam pomaže shvatiti što nije u redu, uključujući laži koje si govorimo.

VIDI OVO: 4 laži koje nam Sotona govori u tami

Nisam sigurna kakve ste razgovore vodili sa sobom u zadnje vrijeme, ali se pitam jeste li kao ja, miješate li svoju istinu s pravom istinom. Naša je perspektiva bitna, ali trebamo Božju pomoć kako bi bili sigurni da si ne lažemo.

Pomolimo se

Dragi Bože, pomozi mi vidjeti Tvojim očima. Želim gledati ispod površine kako bih mogao pravedno prosuđivati. Znam da nemam uvid u cijelu istinu te trebam Tvoju pomoć kako bih si prestao lagati. Daj mi privilegiju poznavanja Tvojih uputa te mi pokaži kako da ih primijenim na stvarne situacije. Hvala ti za pisca Psalma 119 koji me je podsjetio da nisam jedini koji se bori sa samim sobom.

U Isusovo Ime, Amen.

Sada je red na vama

Kada ste zadnji put zamolili Boga da vam pomogne da si prestanete lagati? Danas je savršen dan za to. Provedite nekoliko trenutaka moleći navedeni Psalam te kroz dan slušajte pozorno što će vam Bog otkriti o vašem ponašanju i razmišljanju. Ako ste ovaj tjedan imali kakvih svađa i konflikata, tada istinski zamolite Boga da vam pomogne vidjeti perspektivu te druge osobe.

Autorica: Melissa Spoelstra; Prijevod: Ida U., Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!