Što znači ime demona Legija?

Legija je ime demona koje Marko spominje u svom Evanđelju. Što znači to ime i koliko je uistinu bilo demona u opsjednutom čovjeku?

U Marku 5 Isus je posjetio gerazenski kraj i odmah mu se usprotivio demonom opsjednuti čovjek, koji je živio među grobovima, rezao je sebe kamenjima, te nikako nije mogao biti svezan lancima (Marko 5,1-5).

U tadašnjem smislu, legija je bila najveća jedinica u rimskoj vojsci. U to vrijeme, legija je brojala oko 5.000 borbeno spremnih muškaraca, iako je mogla imati tisuću više ili manje. Kada je demon u Marku 5 rekao da se zove Legija, značilo je da je opsjednuti iz Gerase imao u sebi veliki broj nečistih duhova.

Koliko je demona imao Legija?

Pismo ne govori točno koliko je demona bilo u Legiji, unutar čovjeka. Ipak, kada ih je Isus protjerao, ušli su u krdo svinja koje je paslo u blizini. Legija je učinio da svinje pojure niz obronak u more, gdje su se podavile (Marko 5,13).

Broj ubijenih svinja je bio “oko dvije tisuće”. Ovaj detalj sugerira da je Legija bio sastavljen od oko dvije tisuće demona. Veliki broj demona ukazuje zašto je ovaj čovjek imao neukroćenu prirodu i veliku snagu – snagu koja se, naravno ne može mjeriti s Božjom.

VIDI OVO: 6 načina na koje demoni (zli duhovi) djeluju danas u svijetu

Postoji još jedna napomena vezana za Legiju u kontekstu duhovnih bića, a ovoga puta se radi o dobrim anđelima. Kada je Isus bio uhićen, Petar je izvukao mač i ranio obližnjeg člana okupljene mase ljudi. Isus je iscijelio tu ranu (Matej 26,51) i rekao je Petru da skloni mač.

Gospodin je podsjetio Petra da ako mu je potrebna pomoć, može zatražiti od Boga da mu pošalje “više od dvanaest legija anđela” (stih 53). Ukupan broj anđela bi bio 60.000, ali točan broj nije bila poanta ove Isusove poruke. Prije je želio podsjetiti preplašene učenike da Bog u kontroli svakog vremena u svim okolnostima, čak i tijekom grozne nepravde kao što je ubojstvo Njegova Sina.

Legija je vojni termin

Zanimljivo je da Biblija govori i o svetim anđelima i demonima u smislu formiranja legija. Legija je vojni termin, onaj koji pristaje biblijskim opisima duhovnih ratova na nekoliko mjesta (Daniel 10,13; Efežanima 6,12; Otkrivenje 12,7).

Kako se možemo oduprijeti tako brojnim i moćnim neprijateljima? Bog u potpunosti oprema vjernike za borbu protiv sotonskih sila: “Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.” (Efežanima 6,13). Kao kršćani, u svemu “nadmoćno pobjeđujemo” kroz Krista (Rimljanima 8,37).

Isus je naš Zapovjednik. On je Onaj koji je istjerao demone zvane Legija samo riječju. On će jednog dana baciti Legiju i sve druge demone “u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim” (Matej 25,41; Otkrivenje 20,10).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.