NaslovnicaŽivotOvako vjernici trebaju reagirati na ružne životne okolnosti

Ovako vjernici trebaju reagirati na ružne životne okolnosti

Kako vjernici trebaju reagirati na ružne životne okolnosti? Normalan kršćanski odgovor podrazumijeva stav podložnosti.

“… ta ja sam naučio biti zadovoljan u kojem god stanju bio.” (Filipljanima 4,11)

Često smo čuli da nisu važne životne okolnosti, nego je zapravo važna naša reakcija na te okolnosti. To je točno. Umjesto da uvijek pokušavamo promijeniti okolnosti, više bismo trebali misliti kako promijeniti sebe.

Ima nekoliko načina na koje ljudi odgovaraju na nepovoljna zbivanja. Prvi je stoički način. To znači da su potpuno mirni, škripe zubima i ne pokazuju nikakve osjećaje. Smjer njihove politike je “suradnja s neizbježnim”.

Drugi reagiraju histerično. Emocionalno se slome uz glasno plakanje, suze i spektakularne fizičke manifestacije. Neki reagiraju defetistički. Prepuštaju se potpunom očaju. U ekstremnim slučajevima ovo može završiti samoubojstvom.

VIDI OVO: Bog vlada nad svim vašim okolnostima

Normalan kršćanski odgovor podrazumijeva stav podložnosti. Vjernik ovako razmišlja: “Ovo se nije slučajno dogodilo. Bog kontrolira sve što se zbiva u mom životu. On nije pogriješio. On je ovo dozvolio sebi na slavu, drugima na blagoslov i za moje dobro. Ne vidim potpuni ishod njegova plana, ali usprkos tome pouzdat ću se u njega. Stoga se prigibam pred njegovom voljom i molim da se proslavi i mene pouči onomu što on želi.”

Postoji jedan drugi način na koji reagiraju birani vjernici, a to je super pobjedonosno. Ne usudim se pribrojiti među njih iako težim biti u njihovom društvu. To su oni koji nevolju koriste kao sredstvo za postizanje pobjede.

Oni pretvaraju gorko u slatko i pepeo u ljepotu. Oni ne dozvoljavaju da okolnosti vladaju njima, nego čine da im okolnosti služe. U tom smislu oni su “više nego pobjednici”. Dozvolite nekoliko ilustracija.

Postojala je jedna kršćanka čiji se život činio ispunjenim razočaranjima i frustracijama. Ipak, pisac njene biografije zabilježio je: “Ona je od Božjih otpadaka činila prekrasne bukete.”

VIDI OVO: Blagoslovljeni čak i onda kada je najteže: Kako biti zahvalan u svakoj okolnosti?

U jednoj istočnoj zemlji bijesna rulja napala je vjernike kamenjem. Kad su se ti isti vjernici vratili, sagradili su crkvu od kamenja kojim su ih gađali.

Nakon što je kupio kuću, čovjek je posred vrta otkrio veliku kamenu gromadu. Odlučio je na tom mjestu napraviti kameni vrt.

E. Stanley Jones rekao je: “Svako odbijanje pretvori u vrata.” Ili kako je netko drugi rekao: “Kad ti život daje limune, napravi limunadu.”

Posebno volim priču o čovjeku kojemu je liječnik rekao da će izgubiti oko i da će u zamjenu dobiti stakleno. Na to je čovjek odmah odgovorio: “Obavezno stavite jedno koje trepće.” Ovo nazivam življenjem iznad okolnosti.

Autor: William MacDonald