Jedan znak na licu može otkriti rak pluća
Foto: Pixabay

Kašalj koji ne prolazi ili se vremenom pogoršava može biti znak raka pluća, a ovaj simptom se obično pojavljuje u ranoj fazi bolesti.

Međutim, nisu svi simptomi ove bolesti povezani s plućima. Lice također može otkriti rak, a uočljiv signal koji se pojavljuje kod mnogih pacijenata je natečeno lice.

Rak pluća može izazvati oticanje lica i vrata, a javlja se kada tumor stvara pritisak na vene koje krv iz glave i vrata vraćaju u srce. Ovaj simptom se zove sindrom gornje šuplje vene (SVCS) ili opstrukcija gornje šuplje vene (superiorne vene kave SVCO).

Gornja šuplja vena vodi krv od glave i ramena do srca, a prolazi u blizini gornjeg dijela desnog plućnog krila i pored limfnih čvorova u grudnoj šupljini.

VIDI OVO: 5 simptoma da pluća nisu zdrava: Mogu vam spasiti život!

Rak na plućima ili u limfnim čvorovima može negativno da utječe na funkcioniranje gornje šuplje vene, odnosno da blokira normalni protok krvi.

Obično se kod bolesnika koji imaju karcinom pluća javljaju smetanje u radu te vene. Osim kod raka pluća, i druge vrste karcinome se također mogu negativno odraziti na njeno funkcioniranje, među kojima su rak dojke, limfi, testisa i štitnjače.

Što se tiče simptoma koji ukazuju na probleme s radom gornje šuplje vene, oni se razvijaju brzo ili postupno. Osim otoka, često se u jutarnjim satima javlja i znojenje u predijelu očiju i lica.

PROČITAJTE JOŠ: