Liječenje postom: Što se događa u tijelu dok postite?

Liječenje postom predstavlja unutarnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog kirurga.

Kada čovjek posti, svakog dana pruža dugotrajnu uštedu i obnavljanje svakom organu u tijelu! Naročito je dobar za zdravlje probavnih organa, a dosta utječe i na kvalitetu krvi, koja je osnova zdravlja ljudi.

Još krajem 19. stoljeća stručnjaci su proučavali djelovanje posta na ljudsko zdravlje. Tada je otkriveno da je to stanje kada je organizam prisiljen funkcionirati koristeći vlastite rezerve.

Istraživanja su pokazala da je pokretač osjećaja gladi sam centar za glad. Ako ne jedete, organizam počinje trošiti unutarnje rezerve, prilikom čega se najmanje uzima iz živčanog tkiva, srca i ostalih organa – organizam koristi prvo oboljela tkiva, tumore, ciste, izrasline i slično. To i jest sve ono što ne pripada organizmu i što bi trebalo izbaciti.

Eksperimenti su pokazali i da je količina rezervi koje organizam može koristiti prilikom posta tolika da može ići do potpune iscrpljenosti, što iznosi 40 do 50 posto težine čovjeka!

Liječenje postom predstavlja unutarnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog kirurga – ona čuva ono što je zdravo, a odstranjuje ono što je bolesno.

VIDI OVO: Povremeni post za zdravlje: 9 pozitivnih stvari koje možemo očekivati

Što liječenje postom čini našem organizmu? 

Tijekom posta tjelesna težina opada, najveći gubitak težine opaža se u prvom periodu posta, zatim se postupno smanjuje, a što je organizam mlađi, gubitak težine je veći. Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji pate od anemije, s nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili povećanjem bijelih, obično dobro liječe postom.

Naročito je uočljiv učinak posta na pomlađivanje kože – oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobiva ljepšu boju i sjaj, a poboljšava se i struktura tkiva.

Dok postite funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, a iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Trbuh miruje, krvotok se pravilno raspoređuje, a mozak radi logički – priljev misli je normalan, a rezoniranje bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mjesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Za vrijeme posta mršavljenja pojedinih organa i tkiva u postocima izgleda ovako:

Masnoće 97%, slezena 60%, jetra 53,7%, mišići 30%, krv 26%, bubrezi 25%, koža 20,6%, crijeva 18%, pluća 17,7%, gušterača 17%, kosti 13,9 %, živčani sustav 3,9% i srce 3,6%.

NAJNOVIJE!