Lijek za uništenje bolesti grijeha

U Rimljanima 8,13, apostol Pavao propisuje lijek kršćanima za uništenje bolesti koja se zove grijeh, a prebiva u svima nama.

Sezona gripe je u punoj snazi. Sad smo usred perioda kada je gripa na svom vrhuncu. Centar za kontrolu bolesti procjenjuje da se zbog gripe svake godine hospitalizira 200.000, a umre 36.000 ljudi.

Zamislite na trenutak da počnete osjećati simptome gripe i odlučite otići liječniku. On vam dijagnosticira gripu i propiše lijekove ili korake koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Recimo da vaši simptomi nisu previše ozbiljni, pa vam preporuča odmaranje i hidrataciju kako bi vaš imunološki sustav mogao uništiti virus. Kaže vam: „Ako odmarate kod kuće i pijete mnogo tekućine, bit će vam bolje. Ako to ne činite, bit će vam sve gore.“ No, umjesto da slijedite liječničke upute, vi ne unosite tekućinu u tijelo i sljedeći dan tvrdoglavo idete na posao. Zajamčeno će vam biti još gore i prenijet ćete virus na vaše suradnike.

Sve se ovo moglo izbjeći da ste poslušali uvjete vašeg liječnika. Ali zato što niste, sebe i druge ste izložili riziku.

Apostolov recept za grijeh

U Rimljanima 8,13, apostol Pavao propisuje lijek kršćanima za uništenje bolesti koja se zove grijeh, a prebiva u svima nama. Njegov recept također ima uvjete: „Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je; ako pak Duhom usmrćujete djela ­tijela, živjet ćete.

U „Prevladavanju grijeha i iskušenja“, John Owen zapaža da pogodbeni veznici, kao što je „ako“, mogu označavati dvije stvari: nesigurnost nečega što je obećano ili sigurnost koherentnosti i povezanosti između onoga o čemu se govori.

Na primjer, osoba može reći: „Ako dobijem jednu milijardu dolara, donirat ću stotinu milijuna svojoj crkvi.“ Ova osoba je nesigurna da će zapravo dobiti novac i stoga ne može jamčiti da će moći dati toliku količinu novca svojoj crkvi.

John Owen nas uvjerava da ovo nije namjera apostolovog izražavanja. Zaključuje da je uvjet apostola poput onog našeg izmišljenog liječnika: „Ako odmarate kod kuće i pijete mnogo tekućine, bit će vam bolje. Ako to ne činite, bit će vam sve gore.“

Recept apostola u Rimljanima 8,13 pruža konkretnu vezu između usmrćenja djela tijela i života. U vezi ovoga, Owen kaže:

„U najstrožem smislu ovo nije [stvar] uzroka i posljedice – jer je ‘dar Božji život vječni u Kristu Isusu’ (Rimljanima 6,23) – već stvar sredstva i cilja. Bog je postavio to sredstvo za postizanje tog cilja, kojeg je besplatno obećao. Sredstvo, iako nužno, zahtijeva značajnu podređenost cjelokupnom cilju besplatnog obećanja. Dar i uvjet za dobivanje tog dara unutar onoga kome je dan ne mogu skladno postojati. Dakle, namjera ovog prijedloga kao uvjetnog jest ta da postoji određena neraskidiva veza i koherentnost između istinitog usmrćenja i vječnog života: ako koristite to sredstvo, zadobit ćete taj cilj; ako ga usmrtite, živjet ćete“ (Prevladavanje grijeha i iskušenja, 45. str.).

Drugim riječima, Owen nam pomaže da vidimo da je usmrćenje grijeha po Duhu sredstvo ili postupak kojeg provode oni kojima je besplatno dan dar vječnoga života po Isusu Kristu. Ne usmrćujemo grijeh kako bismo živjeli, već usmrćujemo grijeh zato što nam je besplatno dan dar vječnoga života. Stoga, ako usmrćujemo grijeh, živi smo.

Vrijeme ne usmrćuje grijeh

Posvećenje je polako postalo pasivan čin za mnoge od nas. Zabavljamo se, beskrajno provodimo vrijeme na društvenim medijima, zanemarujemo molitvu i odlažemo čitanje Biblije nadajući se da ćemo vremenom nekim čudom postati svetiji. Problem je u tome što Pavao ne kaže da nas vrijeme čini svetijim. Nigdje ne piše: „Kad ostarite, živjet ćete.“ Starost ne usmrćuje grijeh. Ako se pomirite sa svojim grijehom i nadate se da će ga vrijeme ili godine usmrtiti, samo će još više postati uvrnut i izopačen.

Kršćansko posvećenje je aktivno, a ne pasivno. Pozvani smo da budemo aktivni sudionici u tom ratu protiv tijela. Ali ne vodimo rat po tijelu; ratujemo po Duhu.

No, što znači „po Duhu“? John Piper nudi ova tri koraka za usmrćivanje grijeha po Duhu.

1. Usmjerite misli na ono što je od Duha

Piper ukazuje na Rimljanima 8,5-6 i objašnjava da:

„Usmrćivanje djela tijela po Duhu uključuje: ‘misliti na ono što je od Duha’. Ne samo da gledate na kušnju i kažete ‘ne’. To trebate činiti! Ali ako ćete kušnju usmrtiti po Duhu, morate učiniti nešto više: usmjeriti svoje misli, svoje srce, svoj duhovni fokus na drugu stranu, i to na ‘ono što je od Duha’.“

2. Usmjerite svoje misli na Božje riječi i stvarnost koju predstavljaju

Kako bi usmjerili svoje misli, srce i duhovni fokus na „ono što je od Duha“, morate znati što je to „ono što je od Duha“. Piper upućuje na 1. Korinćanima 2,13-14 i zaključuje da „ono što je od Duha“ su Božje riječi:

„Usmrćivati djela tijela ‘po Duhu’ znači ‘misliti na ono što je od Duha’, što sada vidimo znači prihvaćanje Božjih riječi (i stvarnosti na koju ukazuju) koje su izgovorili njegovi nadahnuti govornici.

To je posebno značajno zato što se ‘riječ Božja’ u Efežanima 6,17 naziva ‘mačem Duha’. A mačevi se koriste za ubijanje. I to je ono što u skladu s Rimljanima 8,13 trebamo činiti ‘po Duhu’. Usmrćivati djela tijela po Duhu, to jest usmjeravati svoje misli na ‘ono što je od Duha’, to jest primiti i prigrliti ‘riječ Božju’ u svoj um i srce, to jest uzeti mač Duha koji je smrtonosan mač za usmrćivanje grijeha.“

3. Slušajte po vjeri, a ne po djelima Zakona

Konačno, Piper postavlja pitanje: „Što činite kako biste po riječi Božjoj mogli koristiti moć Duha za snažno djelo usmrćivanja grijeha?“

Da bi odgovorio na pitanje, okreće se Galaćanima 3,5: „Onaj dakle koji vam pribavlja Duha i čini silna djela među vama, čini li to po djelima Zakona ili po poruci vjere?“ i objašnjava da „nam je Duh pružen za čudesno moćno usmrćivanje grijeha ne po djelima Zakona, već ‘po slušanju vjere’.“

Uvjeti mogu biti dobra vijest

Što kad biste otišli liječniku i on vam kaže da vam ne može ništa propisati? Umjesto toga, morate čekati i nadati se da će se vaše stanje popraviti. Bi li to bila dobra vijest? Što kad bi vam rekao da ne može ništa učiniti i da nikada nećete imati ispunjen i normalan život dok god živite? Bi li to bila dobra vijest?

Kada pogledamo milostive uvjete dane u Rimljanima 8,13, postoji iskušenje da izgubimo nadu. No, to je jako pogrešno. Bog je propisao i besplatno nam dao milostiv dar da usmrtimo naš grijeh i živimo ispunjen, snažan život koji proslavlja Boga. Dao nam je Duha i obećao da ako ratujemo protiv tijela po Duhu, živjet ćemo. To je dobra vijest.

Autor: Phillip Holmes; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Desiringgod.org

PROČITAJTE JOŠ: