Lišće masline kao lijek: Ljekovita svojstva lišća biljke koja se spominje u Bibljii

Većina nas uživa u maslinovom ulju i upoznati smo s njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se stoljećima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedna od primarnih tvari u listu masline koji se zove oleuropein u sebi sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni tlak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja.

PROČITAJTE: BIBLIJSKA BILJKA PUCA ZDRAVLJEM: Skuhajte čaj od suhih maslinovih grančica i ozdravite od teških bolesti!

Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju pa na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

Liječi bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju materija koje im pomažu u širenju organizmom.

Sprječava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

Snižava krvni tlak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

Bori se protiv kolesterola. Brojni sastojci u lišću masline sprečavaju oblikovanje lošeg kolesterola u našem organizmu, piše Zadovoljna.hr.