Ljevaci su uistinu posebni! O njima postoji puno mitova i priča. Neki smatraju da su umjetnički nadareniji od dešnjaka, a neki su načuli da su uspješniji.

Na svijetu je samo deset posto ljevorukih ljudi, a ako je među njima i vaše dijete ili netko koga poznajete, evo činjenice koje biste trebali znati o njima. Bog im je dao neke posebne osobine.

1. Ljevaci su bolji u sportu

Lingvist Rik Smiths u svojoj knjizi The Puzzle of Left-Handedness iznosi podatak da ljevaci imaju prednost kada su sportske aktivnosti u pitanju. Sportaši često vježbaju protiv desnorukih igrača, a ljevoruki se mogu prilagoditi igri na oba načina. Dešnjacima je to puno teže, pojašnjava Smits.

Tko bi rekao? Možda je vaš sin ili kći sljedeći Lionel Messi ili Rafael Nadal.

VIDI OVO: Ako ste ljevoruki, ovo će vas sigurno zanimati: Po ovih 15 stvari ste posebni!

2. Ljevaci obično imaju viši kvocijent inteligencije

Istraživači sa Sveučilišta St. Lawrence u New Yorku otkrili su da je više ljevaka s kvocijentom inteligencije većim od 140 nego dešnjaka. Ljevaci su bili Albert Einstein, Isaac Newton i Charles Darwin.

3. Ljevaci su možda bolji vozači od dešnjaka

Istraživanje autoškole AA iz Velike Britanije pokazalo je da je 57 posto budućih vozača prošlo vozački ispit iz prve naspram 47 posto dešnjaka.

4. Ljevacima nije suđeno da budu umjetnici

Svi smo čuli da su ljevaci nadareniji po pitanju umjetnosti od dešnjaka, ali izgleda da je to samo glasina. Istraživačica Gina Grimshaw sa Sveučilišta Wellington na Novom Zelandu je to opovrgnula 2013. nakon što je provela istraživanje kojim nije otkrila razliku u pet mjera osobnosti koje je testirala među ljevacima i dešnjacima.

5. Ne žive nužno kraće od dešnjaka

Nekoliko starih studija tvrdi da ljevoruke osobe imaju kraći životni vijek od dešnjaka, poput istraživanja provedenog 1991. na uglednom Sveučilištu British Columbia. Međutim, moderni teoretičari kao što je Charles McManus to opovrgavaju i tvrde da nikad nisu otkrili sličnu poveznicu.

VIDI OVO: Zašto je Bog neke ljude stvorio ljevacima? Ove 23 činjenice o ljevacima vjerojatno niste znali!

6. Često zarađuju manje novca

Loša stvar je da istraživanje provedeno 2014. na Harvardu otkriva poražavajući podatak, a to je da su plaće ljevaka u prosjeku devet do 19 posto niže u odnosu na dešnjake.

7. Ljevaci imaju svoj dan u godini

Od 1996. godine 13. kolovoza je posvećen ljevacima. Ne zaboravite na to ove godine i pokažite svom ljevorukom djetetu ili prijatelju da je poseban, piše Index.