Je li ljubomora grijeh?

Što se više usredotočimo na sebe i naše želje, manje ćemo biti sposobni usredotočiti se na Boga.

Riječ „ljubomoran/ljubomorna“ koristimo u smislu zavidnosti prema nekome tko ima nešto što mi nemamo.

Ta vrsta ljubomore je grijeh i nije karakteristična za kršćane – umjesto toga, pokazuje da nama još uvijek upravljaju naše želje (Prva Korinćanima 3,3). Galaćanima 5,26 kaže: „Ne izazivajmo jedan drugoga! Ne zavidimo jedan drugomu.”

VIDI OVO: Je li moguće biti ljubomoran s pravom?

Biblija nam kaže da moramo imati savršenu vrstu ljubavi: onu koju Bog ima za nas. „Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo” (Prva Korinćanima 13,4-5).

Što se više usredotočimo na sebe i naše želje, manje ćemo biti sposobni usredotočiti se na Boga. Kada otvrdnemo svoja srca istini, ne možemo se okrenuti Isusu i dopustiti mu da nas iscijeli (Matej 13,15).

No, kada dopustimo Svetome Duhu da nama upravlja, On će u nama proizvesti plod spasenja, a to je ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost i uzdržljivost (Galaćanima 5,22-23).

VIDI OVO: 20 savjeta kako prepoznati ljubomoru i zavist kod drugoga

Ako smo ljubomorni, to znači da nismo zadovoljni onim što nam je Bog dao. Biblija nam kaže da budemo zadovoljni s onim što imamo, jer nas Bog nikad neće ostaviti niti napustiti (Hebrejima 13,5).

Kako bismo se borili s ljubomorom, trebamo postati više poput Isusa i manje nalik na sebe. Možemo ga bolje upoznati proučavanjem Biblije, molitvom i zajedništvom sa zrelim vjernicima.

Dok učimo kako služiti drugima umjesto sebi, srca će nam se početi mijenjati. „Nemojte se prilagođavati ovomu svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma da mognete uočavati što je volja Božja: što je dobro, ugodno i savršeno!” (Rimljanima 12,2).

Izvor: Gotquestions.org