Ljudska duša nakon smrti: Što se s njom događa?

Ljudska duša će nakon smrti otići Bogu ili će biti udaljena od Njega. Sve ovisi o tome je li osoba vjerovala u Boga ili ga je ignorirala.  

Iskustvo smrti nam je svima velika nepoznanica. Smrt znači prestanak našeg zemaljskog života, pred nama je nepoznata budućnost koje se plašimo, što je sasvim normalno.

Normalno je da želimo znati što će biti s nama kada umremo. To je treće filozofsko pitanje čovječanstva: kamo idem nakon smrti? Pogledajmo prvo što nas Biblija uči o smrti:

Kada je čovjek stvoren, smrt nije bila dio ljudskog iskustva.

Smrt je došla kao posljedica prokletstva nakon čovjekova pada u grijeh. Čovjek je prvotno bio stvoren da živi, a ne da umre. Obzirom da je smrt posljedica pada u grijeh, to je iskustva strano našoj prvotnoj prirodi, čak je i Isus oklijevao pred smrću u Getsemanskom vrtu.

Biblija nas uči kako je smrt odvajanje duha/duše od tijela.

Tu tvrdnju nalazimo u dijelovima Biblije koji govore o uskrsnuću, gdje se duh vraća tijelu (1 Kr 17,22, Lk 8,55). To nam govori da smrt znači da čovjekov duh/duša napušta tijelo. Naša tijela ostaju na zemlji, točnije u zemlji, vraćaju se u prah iz kojeg su nastala. No, što se događa s ljudskom dušom?

VIDI OVO: Što je vječni život? Što je život nakon smrti?

Na sreću, Biblija nam govori što se događa potom. Apostol Pavao piše o tome u 2. Korinćanima. U jednom dijelu govori o ”zemaljskom šatoru, kući” (2 Kor 5,1). Možda nam se ovo objašnjenje čini malo nejasnim, no čitajući dalje apostol objašnjava da misli na tijelo (2 Kor 5,6-9).

Bojimo se smrti, a to nam govori da je u ljudskoj prirodi da tijelo i duša (duh) budu jedno. Odvajanje tijela  duše nam predstavlja prijetnju i zato se bojimo.

Trebaju li se kršćani bojati smrti?

Kršćani, koji znaju da će jednoga dana primiti proslavljena tijela, se raduju danu kada će se opet ”obući” u tijelo (2 Kor 5,4). Pavao nadalje govori da dok smo u tijelima daleko smo od Gospodina (2 Kor 5,6). Što znači ”biti odvojen od tijela”? Znači, biti ”blizak Gospodinu” (2 Kor 5,6).

Drugim riječima, kada umremo naša duša napušta tijelo i odlazi Gospodinu, odmah. Biblija nam ni na koji način ne daje ni naslutiti da postoji neko prijelazno stanje u kojem duša čeka odlazak Gospodinu.

VIDI OVO: Je li u tvom srcu strah od smrti?

To potvrđuje i Pavao kada je bio suočen s mogućnošću vlastite smrti. ”Za me je uistinu život Krist, a smrt dobitak.” (Fil 1,21). Pavao je očekivao neki dobitak sa smrću; a to je mogao očekivati i reći jedino ako je bio siguran da nakon smrti ide Gospodinu.

Potvrda ove izjave, da vjernici nakon smrti odmah idu k Bogu, nalazimo na drugome mjestu. U jednoj od svojih poslanica Pavao opisuje Kristov povratak kada će sa sobom dovesti one koji su umrli ujedinjeni s Njim (1 Sol 4,14).

Autor: Morton H. Smith; prema poglavlju iz knjige ”Svjedočanstva – uvod u kršćansku doktrinu”

NAJNOVIJE!