Evo što se stvarno događa u vašem tijelu kad jedete LJUTO

ljuti umak cirkulacija
Foto: Pexels

Iako je konzumacija ovog ljutih začina ponekad bolno iskustvo, ljudi širom svijeta i dalje svakodnevno uživaju u ljutom umaku.

Učinci koje ljuti umak ima na ljudsko tijelo kreću se od jako dobrih (ubrzava metabolizam) do vrlo nezgodnih (pojačano slinjenje).

Stimulira receptore za bol na vašem jeziku

Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog umaka, vaša usta vjeruju da je umak vruć jer se povezuje sa receptorima za bol na vašem jeziku koji javljaju vašem mozgu da, bukvalno, gorite!

Zbunjuje vaš mozak

Budući da ovaj receptor na vašem jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog umaka vaš mozak vjeruje da je temperatura puno viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osjećaj.

Podiže tjelesnu temperaturu

Ljuti umak podiže vašu tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara), a nije rijetko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Povećava dotok krvi u vaš želudac

Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo pronaći i na opni želuca, zbog čega konzumacijom ljutog umaka možete osjetiti grčeve, a ponekad i nagon za odlazak na toalet. No ne brinite – sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano slinite

Peckanje koje osjećate u nosu i na svojoj koži povećava količinu sekreta koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete češće morati da ga gutate.

Međutim, ako se želite “ohladiti”, led nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi, već preferira ulja i masti – zbog toga su mlijeko i kiselo mlijeko djelotvorni u smanjivanju osjećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi

Ljuti umak djeluje kao opći stimulans – povećava dotok krvi u vaš želudac, ubrzava rad srca i dodaje energiju u vaše tijelo.

Produžava život

Iako osjećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta, neke su studije pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve dosad navedeno) dovode do produžavanja životnog vijeka među ljubiteljima ljutog umaka, barem onih koji konzumiraju ovaj sos 4 puta tjedno, piše Novi.ba.

Reci što misliš