Lomljenje kruha u Bibliji: Što ono znači?

U Bibliji izraz „lomljenje kruha“ opisuje dijeljenje obroka. Ako osoba jede sama, ne treba lomiti kruh jer ga nema s kim podijeliti. Međutim, ako jedete s drugom osobom, morate prelomiti kruh kako bi i drugi mogli jesti.

Rana se Crkva opisuje kao zajednica u kojoj su ljudi dijelili sve (Djela apostolska 2, 44), proučavali su nauk skupa, molili su skupa i jeli zajedno (Djela apostolska 2, 42-47). Biblijski citati ovaj događaj nazivaju „lomljenjem kruha“.

Lomljenje kruha kao simbol

Lomljenje kruha u Bibliji se koristi i za važne i simbolične stvari. Na posljednjoj večeri koju je Isus imao sa svojim učenicima, On je lomio kruh i dijelio ga drugima.

Isus je Svoje tijelo nazvao kruhom kojeg daje drugima (Prva poslanica Korinćanima 11, 23-26). Poučio ih je da skupa lome kruh i da skupa piju vino (što simbolizira novi savez u krvi Kristovoj) njemu u sjećanje.

Ovaj je zajednički obrok prekrasna slika jedinstva s Kristom koji je jedno s vjernicima. Kada lomimo kruh i dijelimo ga, prisjećamo se Kristove žrtve na križu koja nam je omogućila da živimo i da duhovno rastemo (Prva poslanica Korinćanima 11, 24; Ivanovo evanđelje 19, 31-33, 36; Psalam 34, 20)

VIDI OVO: 4 slomljene stvari iz Biblije i posljedice njihova slamanja

Isusovo tijelo je bilo razlomljeno na križu

Isusovo je tijelo bilo doslovno razlomljeno na križu, a što je gore, duša mu je je bila odvojena od Božje prisutnosti (Matejevo evanđelje 27, 46; Markovo evanđelje 15, 34). Zbog slomljenosti koju je proživio, mi smo u mogućnosti biti iscijeljeni u Kristu (Izaija 53, 5).

Lomljenje kruha simbol je Isusa Krista po tome što iz razlomljenosti proizlazi život. Čak i sam kruh dolazi iz razlomljene pšenice, koja predstavlja još jedan duhovni princip i simbol duhovnog preporoda: „Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod.“ (Ivanovo evanđelje 12, 24).

Isus je „pao“ u grob i zbog toga je bio plodonosan – donio nam je spasenje. U isto vrijeme mi „umiremo“ sebi da bismo zadobili vječni život te proizveli duhovne plodove na zemlji (Ivanovo evanđelje 12, 25).

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.