Luka najpopularnije muško biblijsko ime
Foto: Pexels

Luka je najpopularnije biblijsko ime za dječake u Hrvatskoj i Srbiji već dugi niz godina. Otkrivamo i njegovo značenje.

Luka je prošle godine bilo daleko najpopularnije ime za dječake u Hrvatskoj, a dobilo ga je 984 muških beba. Iza njega na vrhu liste našla su se biblijska imena David (568), Jakov (500), Ivan (482), Petar (431), Matej (360)…

Luka je najpopularnije muško biblijsko ime

Luka i dalje najpopularnije ime za dječake i u Srbiji, dok je najpopularnije žensko ime kod susjeda Sofija.

VIDI OVO: Jakov, Luka, Marko, Ivan: Što znače imena koja se spominju u Bibliji?

U Hrvatskoj na prvom mjestu imena za djevojčice prošle godine bila je Mia (563), a iza nje našle su se Ema (409), Lucija (375), Sara (374), Nika (344)…

Inače, u Hrvatskoj, za razliku od mnogih drugih zemalja (primjerice u Njemačkoj je zabranjeno ime Adolf Hitler, a u Švedskoj Ikea), ne postoji lista zabranjenih imena, no itekako postoje neobična imena koja su roditelji davali djeci.

Značenje imena Luka

Luka je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi “luks” (grč: Λουκάς) što znači “svjetlost, svjetleći”. U pitanju je poznati pisac Luka je na vrhu listi najčešće davanih imena dječacima rođenim u Srbiji i Hrvatskoj u proteklih 10 godina.

Ime Luka je vrlo popularno i u raznim europskim zemljama, u Austriji je npr. već posljednjih 12 godina na listi popularnosti na prvom mjestu, a i u Njemačkoj je ime na samom vrhu liste.

Tko je bio evanđelist Luka?

Sveti Luka (Antiohija, ? – Beocija, oko 84.) je evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Luki i Djela apostolskih.

O Lukinom životu ne zna se gotovo ništa, a svi podaci dolaze iz kasnijih predaja. Ono što se može zaključiti iz njegovih spisa jest da je vjerojatno bio podrijetlom iz sirijskog grada Antiohije (danas u jugoistočnoj Turskoj), te da se služio grčkim jezikom. Nije moguće točno zaključiti ni je li bio iz poganske ili iz židovske obitelji u kojoj se govorilo grčki.

VIDI OVO: 5 biblijskih činjenica o evanđelistu Luki koje svaki kršćanin treba znati

Prema svetopisamskim zapisima slijedio je apostola Pavla na dijelu njegovih misijskih putovanja, točnije na njegovu drugom misijskom putovanju, od Troade do Filipa u Grčkoj. Postoji mogućnost, da je u Filipima ostao do 57. g. utvrđujući ondje Pavlovo misijsko djelo.

U proljeće 58. g. prati sv. Pavla na njegovu povratku u Jeruzalem. Sveti Luka pratio je, čini se, sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim te je u Djelima apostolskim ostavio dragocjeni dnevnik puta (ako nije riječ o materijalu kojega je evanđelist preuzeo od nekoga drugoga i uklopio u svoje djelo).

S njim je bio i za vrijeme Pavlova prvoga rimskoga boravka u tamnici, a isto tako i za drugoga, kad su ga svi ostavili, ako je vjerovati Drugoj poslanici Timoteju koju nije napisao sam Pavao, a nastala je i nakon Pavlove smrti, prenosi Wikipedia.

VIDI OVO: Prekrasna (znakovita, rijetka) biblijska imena koja možete dati svojoj djeci

Sve je više neobičnih imena

Prošle godine u Zagrebu ime Val dobilo je tako 8 dječaka. Pet njih nazvano je Kai, kao i Lav. Ime Zrin dobilo je šest dječaka, a Lian njih pet. I ime Artur dobilo je pet zagrebačkih dječačića, a Vilim njih čak šest.

Što se djevojčica tiče, u Zagrebu su se prošle godine rodile neke s jako neobičnim imenima. Tako je ime Zita dobilo osam djevojčica, baš kao i ime Marla. Erin je dobilo također osam, a Mirjam njih devet. Imena Eli dobilo je devet curica, a Vida njih 13. Ime Lotta dobilo je 12 djevojčica, prenosi Index.

VIDI OVO: 10 biblijskih imena s moćnim značenjem za vaše dijete

Prije nekoliko godina portal Nameberry pitao je svoje čitatelje koja im se imena najviše sviđaju, odnosno koje bi ime dali svojoj bebi, a na vrhu liste našli su se Asher odnosno Luna.

Kako se vama sviđa muško ime Luka?