Majčin dan: Trebaju li ga kršćani slaviti?

Majčin dan se slavi druge nedjelje u svibnju. Trebaju li ga kršćani slaviti budući da ima neke poganske korijene?

Biblija nam zapovijeda da poštujemo i častimo svoje majke (i očeve), ali ne navodi određeni dan kada to trebamo činiti. Biblija ujedno ni ne opovrgava ni ne potiče određen dan za majke. 

U Efežanima 6,2 odjekuje Ponovljeni zakon 5,16: „Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem:  da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji“ (Efežanima 6,2-3). 

Majčin dan započeo je kao slavlje Ree, majke grčkih mitoloških bogova, a u 17. se stoljeću pretvorio u dan kada se slavi majka Isusova, Marija. Kasnije su uključene i sve druge majke.

U Sjedinjenim Američkim Državama i kod nas Majčin dan se obilježava druge nedjelje u svibnju; u Ujedinjenom Kraljevstvu, Majčin dan se slavi četvrte subote u korizmi. Danas se proslava Majčinog dana sastoji od slavlja majki kakvom lijepom porukom u čestitci, čokoladom ili cvijećem ili odlaskom na ručak ili večeru. 

VIDI OVO: Citati o majci: Najljepše izreke koje potvrđuju da je biti majka blagoslov i čast

Trebamo li slaviti Majčin dan?

Neki se kršćani pitaju trebaju li slaviti Majčin dan zbog njegovih poganskih korijena. Apostol Pavao je progovorio o sličnom problemu u njegovo vrijeme. „Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i – zahvaljuje Bogu“ (Rimljanima 14,5-6). 

Tako da; ako ste zabrinuti o dobroti slavlja Majčinog dana, molite i tražite Boga za providnost i mudrost (Jakov 1,5). Činite što Bog želi da činite. Nemojte činiti ono što Bog ne želi da činite. Ako je slavlje vaše majke nekakvom proslavom na taj dan dobro, onda to učinite. Ako nije, nemojte.

Tu odluku morate donijeti vi pod Božjim vodstvom. No, pripazite da se vaše uvjerenje ne počne širiti kao ponos niti da postane, u vašim očima, standard za druge. U Kristu, mi imamo slobodu slaviti ovaj dan, ili ga ne slaviti. 

Kako god bilo, poštujte i častite svoje majke neprestano. 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.