Majka objavila fotografiju sina s osipom kako bi upozorila roditelje na opasnost

Majka je na društvenim mrežama objavila fotografiju sina s osipom kako bi upozorila roditelje na opasnu kemikaliju.

Medicinska sestra Nikki Jurcutz poznata je po svom kanalu Tiny Hearts Education putem kojeg često dijeli korisne informacije za roditelje.

Ljude pokušava informirati o manje poznatim činjenicama, a nedavnom objavom podijelila je iskustvo mame koja je sa svojim sinom Otisom doživjela neugodno iskustvo zbog kojeg je čak završio u bolnici.

”Naš sin Otis igrao se s limetom s našeg stabla ranije tog popodneva. Imao je na sebi kremu za sunčanje i sretno je uživao u popodnevnim satima u svom malom bazenu na napuhavanje. Ništa čudno nismo primjećivali, sve dok drugi dan poslijepodne nismo primijetili da mu se na prsima pojavio čudan osip”, napisala je.

Roditelji su isprva posumnjali da je riječ o alergijskoj reakciji na sok koji je popio tog jutra. Međutim, to je zapravo bio početak ne toliko poznate reakcije koja se naziva fitofotodermatitis, prenosi Index.

Sin s osipom
Foto: Instagram

Opeklina nastaje kada kemikalija reagira na sunčevu svjetlost

“To je opeklina koja nastaje kada kemikalija zvana furokumarin reagira sa sunčevom svjetlošću. Ova kemikalija nalazi se u limetama i drugom citrusnom voću. Vodili smo ga liječnicima u subotu i nedjelju bez pravih odgovora. Tek u nedjelju poslijepodne kada je osip postajao sve jači te se napravila rana, počela sam dodatno istraživati te uspjela zbrojiti dva i dva… Mala limeta s kojom se nevino igrao prije par dana sada mu je užasno opekla kožu”, pojasnila je majka koja je sina odvela na Hitnu.

⁠”Nadam se da ću dijeljenjem svoje priče podići svijest o fitofotodermatitisu i važnosti promatranja mališana u blizini agruma. Ako naša priča može pomoći u podizanju svijesti o fitofotodermatitisu, barem je nešto dobro proizašlo iz našeg užasnog iskustva”, zaključila je.

Sin s osipom 2
Foto: Instagram

Što kažu stručnjaci?

Kako donosi Healthline, fitofotodermatitis je stanje uzrokovano izlaganjem furokumarinima (kemikaliji koja se nalazi na biljnim površinama). Ovu kemikaliju mogu aktivirati UVA zrake Sunca. Ako vaša koža dođe u dodir s kemikalijom i ona se aktivira, može doći do alergijske reakcije. Imajte na umu da neće svi doživjeti fitofotodermatitis nakon izlaganja furokumarinima. Stručnjaci upozoravaju kako dijete može biti izloženo većem riziku ako u obitelji postoji povijest kontaktnog dermatitisa s drugim tvarima poput metala ili nekih sredstava za čišćenje.

Stručnjaci savjetuju da postoje određeni načini zahvaljujući kojima je moguće prevenirati ovo stanje, a to su pranje ruku i ostalih izloženih dijelova kože odmah nakon boravka na otvorenom, nošenje rukavica kada radite u vrtu, nošenje hlača i dugih rukava u šumovitim područjima te obavezno nanošenje kreme za sunčanje prije izlaska na otvoreno.