Manipulatori se teško mogu prepoznati, no ovi znakovi vam mogu pomoći da otkrijete neke od taktika kojima manipuliraju vama. 

Na dvolične osobe koje se prave da su nam prijatelji, a zapravo to nisu, naišli smo svi u životu. Kako biste se lakše obranili od takvih manipulatora, provjerite koji to znakovi otkrivaju da “simpatična” osoba ima loše namjere.

Manipulatori su uvijek jednostrani u razgovoru

Osobe koje se prave simpatičnima, a zapravo nam žele loše, programirane su dominirati konverzacijom. “Običnim” ljudima može nedostajati sposobnost aktivnog slušanja, ali barem će se truditi voditi dijalog, dakle da razgovor bude obostran.

Ovo je upozorenje na koje morate reagirati: kada manipulator osjeti da njegove taktike u razgovoru ne djeluju, upotrijebit će neku drugu metodu postići svoj cilj. Ponekad će ta promjena taktike biti iznenadna pa će odjednom pokazati interes za vaš život i raspitivati ​​se što ima novo kod vas.

“Manipulatori ove vrste skloni su nagovaranju, a jesu li njihovi pokušaji uspješni je nevažno. Oni uvijek misle da jesu ”

Budite sigurni, za takvo zagonetno ponašanje postoji objašnjenje: riječ je o sebičnoj i manipulativnoj osobi. Manipulatori su toliko fokusirani na sebe da će nakon nekog vremena razgovor opet postati jednostran te će same sebe staviti u centar pažnje.

Manipulatori stalno imaju nekakve prohtjeve

Drugi “talent” koji posjeduju manipulatori ove vrste je sposobnost da vas izmore. “Simpatičnu” osobu s lošim namjerama prepoznat ćete po tome što će neprestano tražiti nešto od vas. I te prohtjeve često će iznositi na suptilan način čime vas može zbuniti.

Manipulatori to rade zato jer ih njihov veliki ego uvjerava da će svojim superiornim metodama nadjačati osjećaj samokontrole svoje “žrtve”. Nemojte dozvoliti da se to dogodi. Suprotstavite se njihovim riječima i odlučno odbijte sudjelovati u njihovoj igri. Uspjet ćete u tome, samo morate biti dovoljno jaki i odlučni. Pročitajte i 5 rečenica s kojima vas manipulatori drže u šaci.

Nagovaranje je za njih igra

Manipulatori ove vrste skloni su nagovaranju, a jesu li njihovi pokušaji uspješni je nevažno. Oni uvijek misle da jesu.

Nagovaranje i tlak mogu biti moćno oružje naročito ako je “žrtva” netko tko nije dovoljno pronicljiv. I osobe koje ne znaju reći ne također lako mogu popustiti nagovaranju. Zato, vježbajte svoju sposobnost rasuđivanja i trudite se naučiti reći ne.

Manipulatori imaju neprekidan kontakt očima i govor tijela

Čvrst i siguran kontakt očima većina nas tumači kao znak da nekome možemo vjerovati, a manipulatori to tumačenje upotrebljavaju u vlastitu korist. Naime, oni će vas dugo gledati u oči, a govorom tijela pokazivat će da osjećaju prisnost s vama, međutim jedna pogreška će ih otkriti – kontakt očima trajat će predugo, imat ćete osjećaj da osoba neprestano “zuri” u vas zbog ćete ćete se osjećati nelagodno.

Ne skidanjem pogleda s vas, manipulator vas zapravo želi imati pod kontrolom te želi biti siguran da ćete napraviti ono što on želi. Doznajte koliko dugo bi kontakt očima tijekom razgovora trebao trajati.

Osjećate se loše nakon razgovora s takvom osobom

Jedna riječ najbolje opisuje kako se osjećamo nakon komunikacije sa “simpatičnom” osoba koja zapravo ima loše namjere – zbunjenost.

Uz to, možete se osjećati frustrirano, ljutito, neshvaćeno te imati druge negativne osjećaje. Takve osjećaje možete imati jedino u dva slučaja: osobnost druge osobe ne podudara se s vašom osobnosti ili druga osoba ima loše namjere. O kojem god slučaju se radilo, ta soba ne bi vam trebala biti prijatelj.

Kako se kršćani trebaju odnositi prema manipulatorima?

Kako bi se kršćani trebali odnositi prema manipulativnim osobama? Kršćani takve osobe ne bi trebali izbaciti iz svog života, no ne bi trebali ni naivno dopuštati da nas iskorištavaju u vlastite svrhe. Ako prepoznajete ovakvu osobu u vašem okruženju, najvažnije od svega je da molite za nju, a onda joj pokušate blago i s puno ljubavi ukazati na problem koji postoji u vašem odnosu.