Marija kao majka: 5 stvari o majčinstvu koje sam naučila od Marije

Marija me i dalje nadahnjuje kao majka vjere, strpljenja i kao majka molitve. Ovih pet stvari o majčinstvu možemo naučiti od Marije.

Nikada ne trebate prestati biti majka. Od prvoga dana kada saznate da ste zatrudnjele do dana kada posljednji puta udahnete, vaša vam djeca uvijek trebaju biti na umu i u srcu. 

Marija, Isusova majka, me ohrabruje. Njezine su borbe moje borbe. 

1. Biti majka je zastrašujuće. Marija nas uči da svoju djecu povjerimo Bogu.

Trudnoća je zastrašujuća za svaku majku koja očekuje dijete. 

„Hoću li se udebljati? Hoće li moje dijete biti zdravo? Hoće li me muž i dalje voljeti? Mogu li se nositi s time što ću biti roditelj?“ 

Marijina trudnoća nije bila samo zastrašujuća, bila je opasna po život. 

Luka nam piše o nagovještaju Mariji u 1. poglavlju, stihovima 26-38: 

„Anđeo joj reče: ”Ne boj se Marijo, jer pronašla si naklonost kod Gospodina. Začet ćeš i rodit ćeš sina i nazvat ćeš Ga Isus.” ”Kako je to moguće, pitala se Marija, jer sam još uvijek djevica?” Anđeo je odgovorio: ”Duh Sveti će se spustiti na tebe i zasjenit ćete sila Svevišnjega. Stoga će sveti koji će biti rođen biti nazvan Božjim Sinom.”“ 

Marija je znala cijenu toga što će biti neudata majka. Riskirala je gubitak voljenog čovjeka, reputaciju i čak mogućnost kamenovanja. (Levitski zakonik 22, 23-24) 

Zatrudnjela sam s našim prvim djetetom nakon što smo se preselili 1.610 kilometara daleko od naših obitelji, prijatelja, u suhu pustinju Arizone. Roger, moj suprug, bio je mladi pastor. To je bila naša prva crkva. Nismo imali novca. No Bog nas je pozvao ondje. Bila sam prestravljena. Kako smo si mogli priuštiti dijete?

Marija je prihvatila rizik Božjeg poziva. Vjerovala je da će Bog biti Otac njezinog Sina. To me nadahnulo da stavim svoje povjerenje u Njega i da budem poslušna Njegovom vremenu i savršenom planu. 

2. Marija se s majčinstvom nije susrela sama. Nećete ni vi.

Ljudi obično ne shvaćaju da je anđeo koji je nagovijestio Mariji njezinu trudnoću, njoj također rekao Elizabetinoj trudnoći. 

Luka 1, 36: „A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina.“ 

„Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“ (Luka 1, 42-43) 

Marija nije bila sama u svojoj trudnoći. Nije znala da će ju Josip oženiti sve dok se nije vratila iz posjete svojoj rođakinji Elizabeti, nakon što je bila tri mjeseca u trudnoći. Elizabetina ohrabrenja pomogla su Mariji da ustraje i da bude usredotočena na Božje obećanje. 

Roger i ja smo naučili da je naša kćer u opasnosti deset tjedana nakon što sam zatrudnjela. Iako sam rodila svoju kćer, bila je rođena s genetskim poremećajem, koji će joj s vremenom uzeti život. Davali smo joj mlijeko sa sićušnom injekcijom devet mjeseci. No nismo bili sami. Deset žena iz naše crkve dolazile su u naš dom i izmjenjivale se preko noći. Ostajale su s bebom kako bismo se suprug i ja mogli naspavati. Iako su naši roditelji bili daleko nikada nismo bili sami. 

3. Marija je željela zaštititi svoga sina. Moramo dopustiti našoj djeci da odrastu.

Ovdje čitamo o jednoj epizodi koja se dogodila između Marije i Isusa: 

„Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: “Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili. A on im reče: “Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega? Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.“ (Luka 2, 42-52) 

Primijetite da su Marija i Josip grozničavo tragali za Isusom. Osjećali su se kao da ih Isus ne poštuje. Isus nije razuvjerio odgovorom. No, Marija je i dalje razmišljala o onome što je Isus rekao. Vjerovala je Božjem planu u vezi Isusovog života. 

Brianna, moja najstarija kćer, lako je prošla kroz pubertet. Da, bilo je borbi oko odjeće, ali ona je osoba koja voli udovoljavati ljudima. Moja mlađa kćer Browyn bila je buntovnica, odlučna razbiti kalup ”pastorovog djeteta.” Obojala je svoju kosu u narančasto i stavila piercing na pupak prije nego što je navršila 13 godina. Kako sam mogla omogućiti da odrasta u sigurnosti? Mogla sam ju samo zaključati u ormar. 

Moje su djevojke sada odrasle. One su prekrasne, sjajne žene. No i dalje ponekad imam problema zbog toga što sam previše zaštitnički nastrojena. Trebam gledati ono što Bog radi, čak i kada to ne razumijem. 

4. Marija je željela da Isus ispuni svoju sudbinu na njezin način. Naš je zadatak pomoći našoj djeci u življenju života kakvog je Bog naumio za njih. 

Marija je željela započeti Isusovu službu prije vremena na svadbi u Kani Galilejskoj: 

„Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: “Vina nemaju. Kaže joj Isus: “Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas! Nato će njegova mati poslužiteljima: “Što god vam rekne, učinite!“ (Ivan 2, 3-5) 

Marija je toliko žarko željela da Isus napravi neko čudo, jer su je mnogi optuživali da je rodila izvanbračno dijete. U posebno zlokobnom odgovoru, Židovi su Isusu odbrusili: „Mi nismo nezakonita djeca. Naš je Otac sam Bog.“ (Ivan 8, 41) 

„Mi nismo nezakonita.“ Red riječi u rečenici ukazuje na naglasak na riječ ”mi” i stoga implicira: „Mi nismo nezakonita djeca, a ti jesi.“

Sigurna sam da je Marija mislila kako pomaže Isusu. Željela je dokazati da Isus ima silu i očistiti svoju reputaciju. No Marijina pretjerano zaštitnički nastrojena priroda nije mogla ubrzati dolazak vremena Isusovog djelovanja. 

Marko 3, 10-21 opisuje nam trenutak kada su Marija i Njegova braća željeli spriječiti Isusa u pogledu odlaska u službu: 

„I dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: “Izvan sebe je!“ 

Marija je bila zabrinuta. No koliko bolesnih ne bi bilo iscijeljeno da je Isus odlučio slijediti Mariju u njezin dom?

Božji je plan bio drugačiji. Isus je činio i govorio neočekivane stvari. Isus je nekonvencionalni Mesija. 

Rogerova majka željela je propovjednika u obitelji. Nasreću, Bog je pozvao mog supruga neka propovijeda kada mu je bilo sedam godina. Njegova ga je majka neumorno uvježbavala, prisiljavajući ga da uči napamet i vježba svoje propovjedi u svakoj prigodi. Sanjala je da će jednoga dana njezin zlatni dječak postati poznati pastor u Teksasu. 

No Roger je dobio poziv za vođenje malene crkve u Arizoni. Kada smo prvi puta došli u Tucson, bilo nas je samo nekolicina kršćana. To je zaista bio divlji, Divlji Zapad. A njegova je majka bila miljama daleko. Ona je s vremenom prihvatila Božji plan, ali to nije bio njezin plan A. 

Ne smijemo prisiljavati našu djecu u neke naše kalupe. Bog za svako naše dijete ima jedinstveni poziv i Njegov nas plan može iznenaditi. 

5. Marija je morala gledati kako njezin Sin pati. Trebamo dopustiti da naša djeca pate, za njihovo dobro.

Isus će na kraju otići na krvavi križ. Ivan 19, 25-27 nas uči: 

„Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke! I od toga časa uze je učenik k sebi.“ 

Marija je znala za Isusov poziv. Vjerojatno Ga je i sama podučavala o Psalmima koji govore o razapinjanju. (Psalam 22) Sjećala se Gabrijelovih riječi, zvijezde, darova mudraca, Šimunovog i Aninog proročanstva. Marija je užasnuto gledala Isusovo razapinjanje. Iako je znala Njegovu misiju, sigurna sam da se nadala da će Isus pronaći drugi način za spasenje čovječanstva. Jer Njegove su patnje bile i njezine. 

Moja najstarija kćer svakodnevno pati od kroničnih bolova i mučnine. Danas je završila sa svojom infuzijom, koja pomaže u osnaživanju njezinog imunološkog sustava. To je bitka koja se dobiva uz puno borbe. Svaki puta kada udahnem, sjetim se nje. Jedva čekam malene pobjede umjesto devastirajućih poraza. 

Niti jedna normalna majka ne želi vidjeti svoje dijete kako pati. No Isusove su patnje dovele do otkupljenja i vječnog života za grješno čovječanstvo. Patnje izgrađuju karakter naših sinova i kćeri. 

Marija me i dalje nadahnjuje kao majka vjere, strpljenja i kao majka molitve. Nadam se da ću voljeti svoje djevojčice kao što je ona voljela svoga Sina i da će to nadahnuti i vas da činite isto. 

Autorica: Dr. Julie Barrier; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: