Je li Marta pogriješila kada se naljutila na Mariju?

„Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«“ (Luka 10, 41-42)

Svi znamo priču o Mariji i Marti kada ih je posjetio Isus. Marija je sjela do Isusovih nogu i slušala ga, dok je Marta bila zaokupljena poslom. Je li Marta bila u krivu što se naljutila na Mariju, koja ju je ostavila da sama odrađuje posao?

Martina zaokupljenost

„Dok su oni tako putovali, uđe on u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.«“ (Luka 10, 38-40)

U Lukinom evanđelju čitamo kako je Isus ušao u neko selo i dočekala ga je Marta. Marta je možda bila dobar domaćin, ona je dočekala Isusa u svoj dom, i ona je posluživala. Marija je, s druge strane, sjela i slušala Isusovu propovijed.

Čini se kako je Marta bila zaokupljena ugošćivanjem i pripremom. Toliko se brinula da sve bude u redu da je Gospodina Isusa zatražila da Mariji naredi da joj pomogne.

Marta se usmjerila samo na svoj posao i brigu o gostima. Marija se, s druge strane, brinula o tome da bude s gostima.

Je li Marta pogriješila što se naljutila na Mariju?

U svojim očima, nije, no Isus je smatrao da jest.

Prioriteti

Mnogi od nas to ne žele priznati, no poput Marte smo. Kada smo u prisustvu Boga, radije se brinemo za sitnice. U našoj želji da služimo često se koncentriramo na nebitne stvari, umjesto na Isusa Krista.

Mnogi od nas su poput Marte. Ne možemo se pomoliti zbog mnogo posla kojeg imamo. Ne možemo stati na trenutak i čitati Bibliju zato što imamo neke rokove. Ne možemo slušati propovijed u miru zato što „bling, bling“, netko nam je poslao poruku na Facebooku.

Mnogima je od nas teško prepustiti se Bogu. Vjerske vođe poput Marte vjersku procesiju žele učiniti „uzvišenijom“. Propovjednici slični Marti misle da se moraju držati uvijek iste propovijedi, što ponekad dovodi da ne govore onako kako ih Duh vodi. Kršćani slični Marti ne mogu se usmjeriti na Krista zato što su usmjereni na kršćanstvo i crkvu – više na instituciju i zgradu, nego na Boga.

Marija je jednostavno sjela i pomislila: „Ostalo može čekati, Isus je ovdje i svoje ću vrijeme posvetiti njemu.“ Jesmo li i mi takvi? Nadam se da jesmo.

Izvor: Christian Today; Prijevod: Mislav U.