Ako želite biti mentalno zdravi, najbolje je spavati u ovakvoj sobi

Svjetlost sprječava lučenje melatonina, hormona spavanja.

Godinama su znanstvenici povezivali depresiju s mentalnim, emocionalnim i psihološkim faktorima. Uzrocima depresije smatrali su se uglavnom problemi s obitelji i prijateljima, previše stresa, određenim lijekovima i alkoholom. No, novo istraživanje ukazalo je na još jednog krivca – svjetlost u spavaćoj sobi.

PROČITAJTE: Idete kasno na spavanje? Jeste li svjesni da bi vam se OVO uskoro moglo dogoditi?

Istraživanje je obuhvaćalo 900 starijih osoba u Japanu kroz razdoblje od dvije godine, te je procjenjivalo znakove depresije koji se kod njih pojavljuju. Uspoređivala se učestalost znakova depresije s njihovim načinom i karakteristikama spavanja tijekom noći. U obzir su se uzeli i drugi pokazatelji, poput debljine, povijesti bolesti, pušenje i pijenje alkohola, prihodi i uzimanje lijekova.

Nakon dvije godine istraživanja, znanstvenici su došli do zaključka da osobe koje su tijekom noći izložene svijetlu od preko 5 luksa bivaju češće depresivne. Jedan luks ekvivalentan je svijetlu koje daje svijeća na udaljenosti od jednog metra.

PROČITAJTE: 3 psalma koja trebate čitati kada ne možete zaspati

Oni koji spavaju izloženi svjetlosti od preko 5 luksa sačinjavali su manjinu u istraživanju, njih samo 150. Kod tih osoba pokazalo se da imaju 65 posto veću vjerojatnost razvijanja depresije nakon razdoblja od dvije godine. Svijetlost sprječava lučenje melatonina, hormona spavanja.