Mladi muškarci odustaju od braka: ‘Žene više nisu žene’

Prema istraživanjima Pew Research Center, u SAD-u se sve manje muškaraca želi oženiti, dok među ženama želja za brakom raste.

Pew je nedavno ustanovio da se broj žena, starosti između 18 i 34 godine, koje smatraju kako je imati uspješan brak jedna od najvažnijih stvari, od 1997. godine povećao sa 28% na 37%. Broj mladih odraslih muškaraca koji smatraju isto, pao je sa 35% na 29% u istom razdoblju.

Saznanja Pew-a skrenula su pozornost jednom američkom piscu koji podržava feminizam, duboko ukorijenjen u svaki segment kulture, te je uspio stvoriti okolinu u kojoj mladi muškarci smatraju korisnijim uopće ne ulaziti u romantične veze.

Članak Suzanne Venker,“Rat protiv muškaraca“, koji se pojavio na web-stranici Fox News-a krajem studenog, postao je magnet za feminističke pisce koji su napali njezino stajalište da je institucija braka ugrožena, a ne unaprijeđena, očekivanim napretkom feminističkog pokreta u zadnjih 50 godina.

Gdje su nestali muškarci spremni za ženidbu?

„Gdje su svi dobri (tj. spremni za ženidbu) muškarci nestali?“ pitanje je o kojem se u posljednje vrijeme često raspravlja u svjetovnim medijima, kaže Wenker, ali njezin odgovor, popraćen statistikom, ne ide u prilog ‘mainstream’ novinarima koji su pod utjecajem feminizma.

Ona ističe kako je prvi put u povijesti SAD-a broj žena u ukupnom broju zaposlenih nadmašio broj muškaraca, budući da je stupanj visokog obrazovanja počelo stjecati više žena nego muškaraca.

„Osnovni problem? Ovaj novi fenomen promijenio je odnos između muškaraca i žena“, napisala je Wenker. Uz feminizam koji ih izbacuje iz tradicionalne uloge hranitelja, zaštitinika i skrbnika, te zakone o rastavi braka koji sve više stvaraju opasno nepouzdan financijski prospekt za muškarce koji se rastanu – oni jednostavno više ne pronalaze nikakvu dobrobit braka.

Kao spisateljica i istražiteljica novih trendova brakova i veza, Venker kaže kako je „slučajno naišla na subkulturu muškaraca koji jasno izražavaju stav da se nikada neće ženiti.“

„Kada ih pitam zašto, dobijem uvijek isti odgovor: žene više nisu žene.“ Feminizam,pokret koji uči žene da muškarce gledaju kao neprijatelje, učinio je iste „ljutima i oblikovao obrambene stavove, makar često nesvjesno.“

Muškarci su umorni

„Sada muškarci nemaju gdje ići. I upravo je ovakva dinamika – žene dobre/muškarci loši- narušila odnos među spolovima. I opet se krivi muškarce kad ljubav krene po zlu.“

„Muškarci su umorni“, napisala je Venker. „Umorni od toga da im se vječno govori kako nešto otpočetka s njima ne valja. Umorni od toga da se njih krivi ako žene nisu sretne.“

„Feminizam i seksualna revolucija brak su učinile „staromodnim“ socijalnim i ekonomskim utočištem za žene, ali ovo je situacija koju feministi uopće ne bi trebali proslavljati“, rekla je Venker.

„Žene su te koje gube. Ne samo da bivaju opterećene posljedicama seksa, već odbacivanjem muške prirode one su osuđene na vječno traganje za uravnoteženim životom. Činjenica je da su ženi potrebni jasno određeni ciljevi muškarca – njoj je muškarac potreban kako bi obavljao sve ono što ona ne može- kako bi živjela uravnoteženim životom za kojim čezne.

Presjek podataka istraživanja Pew Research Center-a za zadnjih nekoliko mjeseci 2012. godine pokazuje alarmantne trendove brakova i podizanja djece u SAD-u. Jedno izvješće, objavljeno sredinom prosinca,  otkriva kako posljednji cenzus podataka pokazuje da je „jedva polovica“ svih odraslih u SAD-u trenutno u braku, što se smatra rekordno niskim. Od 1960. godine, broj vjenčanih osoba do danas je pao sa 72 % na 51%, a broj novih brakova u SAD-u smanjio se za 5 % od 2009. do 2010. godine.

Nadalje, prosječna dob u kojoj ljudi najčešće stupaju u brak nastavlja se povećavati, u žena sada ona iznosi 26,5 godina, a u muškaraca 28,7.  Sve rjeđe sklapanje brakova najdramatičnije je među mladim odraslim osobama. Samo 20% onih između 18 i 29 godina živi u braku, dok je 1960. godine ista populacija činila 59%.

„Ukoliko se trenutačni trend nastavi, udio odraslih koji su u braku past će ispod polovice unutar nekoliko godina“ – rečeno je u istraživanju.

Osim toga, poveznica između braka i podizanja djece prekinuta je u umovima tzv. Milenijske generacije, onih između 18 i 29 godina. Dok 52% milenijca govori da je biti dobar roditelj „jedna od najvažnijih stvari“ u životu, samo 30% isto kaže za uspješan brak, otkrila je individualna anketa.

Razlika od 22 % između vrijednosti koju milenijska generacija pridaje roditeljstvu radije nego braku, 1997.iznosila je samo 7%. Istraživanje je došlo do zaključka kako je manje izgledno da će milenijci – od kojih su mnogi i sami djeca rastavljenih i samohranih roditelja; nego oni stariji od njih, reći kako su djetetu potrebna oba roditelja te da je samohrano roditeljstvo i roditeljstvo nevjenčanih parova loše za društvo.