the-son-2
Foto: Godvine.com

Jedan bogat čovjek i njegov sin voljeli su skupljati rijetke umjetnine. U svojoj su kolekciji imali svega, od Picassa do Rafaela. Često bi zajedno sjedili i divili se velikim umjetničkim djelima. Kada je izbio rat u Vijetnamu, sin je otišao u rat.

Bio je vrlo hrabar, a dok je spašavao drugog vojnika, umro je u bitci. Kad su ga obavijestili, otac je bio u dubokoj žalosti za svojim jedinim sinom.

Otprilike mjesec dana poslije, neposredno prije Božića, netko je pokucao na vrata. Jedan mladić je stajao pred vratima s velikim paketom u svojim rukama.

Rekao je: “Gospodine, ne poznajete me, ali ja sam vojnik za kojeg je vaš sin dao svoj život. Tog dana, on je spasio mnoge živote, a dok me je nosio na sigurno, metak ga je pogodio u srce, te je na licu mjesta umro.

Često je pričao o vama, i vašoj ljubavi za umjetnost.” Mladić je dodao paket. “Znam da ovo nije puno. Zapravo i nisam veliki umjetnik, ali mislim da bi vaš sin želio da ovo imate.”

Otac je otvorio paket. Bio je to portret njegovog sina, kojeg je mladić naslikao. Sliku je gledao i čudio se načinu na koji je vojnik uhvatio osobnost njegovog sina.

Oca su toliko privukle oči da su se njegove vlastite oči ispunile suzama. Zahvalio je mladiću i ponudio mu želju da sliku plati. “Oh, ne, gospodine, nikada ne bih mogao naplatiti cijenu za ono što je vaš sin učinio za mene. To je dar.”

Portret sina otac je objesio iznad njegove odore. Svaki puta kada bi posjetitelji došli u njegovu kuću, on bi im pokazao portret svoga sina prije nego bi im pokazao bilo koje drugo veliko djelo iz kolekcije.

Nekoliko mjeseci kasnije, taj čovjek je umro. Trebala se održati velika aukcija njegovih slika. Mnogi su se utjecajni ljudi okupili na taj događaj, u iščekivanju da vide velika djela, te dobiju priliku za kupnju slika za svoju zbirku.

Na bini je bila postavljena slika sina. Aukcionar je udario čekićem. “Započeti ćemo s ponudom za ovu sliku sina.

Tko će ponuditi za ovu sliku?” Nastupila je tišina.

A tada se u pozadini sobe čuo glas: “Želimo vidjeti poznate slike. Preskočite tu sliku.”

Ali aukcionar je bio uporan. “Hoće li netko dati ponudu za ovu sliku? Tko će započeti s ponudom? 100$, 200$?”. A tada se čuo još jedan glasan i ljutit uzvik. “Nismo došli gledati tu sliku. Došli smo vidjeti Van Gogha, Rembrandta. Započnite sa stvarnim ponudama!”

No, aukcionar je još uvijek ustrajao. “Sin! Sin! Tko će uzeti sina?”

Konačno, čuo se glas sa samog kraja sobe. Bio je to dugogodišnji vrtlar čovjeka i njegovog sina. “Ja ću dati 10$ za sliku.” Kako je bio siromašan, to je bilo sve koliko je mogao ponuditi.”

“Imamo 10$, tko će ponuditi 20$?”

“Dajte mu za 10$. Želimo vidjeti majstore!”, netko je povikao.

“Ponuda je 10$, želi li netko ponuditi 20$?”

Gomila je postala ljutita. Nisu htjeli sliku sina. Htjeli su vrjednije investicije za svoje zbirke.

Aukcionar je udario čekićem. “Ide jedanput, dvaput, PRODANO za 10$!”

Čovjek koji je sjedio u drugom redu je poviknuo: “A sada nastavimo s kolekcijom!”

Aukcionar je položio svoj čekić. “Žao mi je, ali aukcija je završila.”

“Ali što je sa slikama?”

“Žao mi je. Kada sam pozvan voditi ovu aukciju, rečeno mi je o tajnoj odredbi ove oporuke. Nisam smio otkriti tu odredbu sve do sad. Samo će slika sina biti ponuđena na aukciji. Tko god kupi tu sliku, naslijediti će cijelu imovinu, uključujući sve slike. Čovjek koji je kupio sina, dobiva sve!”

Prije 2.000 godina Bog je dao svog sina da umre na okrutnom križu.

Slično kao kod aukcionara, Njegova poruka danas glasi: “Sin, sin, tko će uzeti sina?” Vidite, to je zato što, tko god uzme Sina, dobiva sve.

1. Ivanova 5,12 “Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života.”

IZVORGodvine