Moj muž je oženio nevolju

Volim zadirkivati svoju svekrvu šaleći se o trenutku kada me moj muž John prvi puta ugledao.

Tada sam bila šesnaestogodišnja slatkica koja je sjedila u zadnjem redu u crkvi. On je tada bio dvadesetogodišnji marinac na vikend dopustu i posjetu obitelji. (Johnov otac bio je pastor.)

Nakon crkve, kada je John upitao majku za mene, Darlyne ga je oštro pogledala i rekla: „To je Tricia Waddell. Bolje ti je da je se kloniš, ona predstavlja nevolju.“

E pa, njezin se sin oženim Nevoljom nekoliko godina kasnije.

Ali moramo joj priznati, ja jesam bila Nevolja kada ju je John pitao za mene. Jako sam rijetko dolazila u crkvu. Nisam voljela ići jer sam se boraveći tamo osjećala krivom. Krivom zato jer sam spavala sa svojim dečkom; krivom jer sam vikendima pila, i krivom jer sam psovala poput kočijaša kada u blizini nije bilo odraslih.

U moju obranu, bila sam izgubljena i tražila sam ljubav na krivim mjestima. „Nevolja“ se zaista uvalila u nevolju kada je ostala trudna sa sedamnaest godina.

Tek sam se tada osjećala krivom i nisam uopće išla u crkvu. No, grupa za proučavanje Biblije koju su pohađale moja mama i baka nije se previše obazirala na to. Pozvale su me da dođem i pružile mi ljubav. Kao pastorova žena, Darlyne je pomogla organizirati mi darivanje djeteta.

Čak je jednoga dana došla moliti sa mnom. Nisam željela njezine molitve – barem je to bilo ono što sam joj rekla. Ali se ona ipak molila. Zbog ljubavi tih žena počela sam ponovo razmišljati o Bogu – zaista razmišljati. I kada sam bila u šestom mjesecu trudnoće, predala sam mu svoj život. Kada sam prihvatila Kristovo oproštenje, krivnja je nestala, krenula sam u crkvu i slavila sam Boga.

Također sam molila Boga da mi jednoga dana dadne pobožnog muža. Nisam znala tko bi htio samohranu mamu, ali usudila sam se nadati.

Kada se Cory rodio, John (pastorov sin) je bio uz mene kao prijatelj. Sviđao mi se. Bio je drag… a tada su se naše majke počele igrati bračnih posrednika.

Da, dobro ste shvatili. Ista ta žena koja je rekla Johnu da sam ja samo nevolja, sada ga je poticala da me pozove van. Zašto? Vidjela je Božje preobražavajuće djelo u mom životu te se i ona usudila nadati.

Premotamo li unaprijed i preskočimo predivno razdoblje hodanja, John i ja smo se vjenčali kada je mom sinu Coryju bilo svega devet mjeseci. (John ga je službeno usvojio nekoliko godina kasnije.) Bog je odgovorio na moje molitve. Također je odgovorio i na Darlyneine molitve. Pretpostavljam da je, kada je molila za buntovnu trudnu tinejdžerku, Bog pripremao i moje i njezino srce kako bih jednoga dana postala dio njezine obitelji.

Cory ima gotovo 24 godine, a John i ja smo u braku 23 godine. Nije li to predivno? I da bi ova priča bila još ljepša, ja sam sada svekrva predivnoj mladoj dami Katie – osobi za koju sam molila od doba kada je Cory tek prohodao. Nekome koga sam s oduševljenjem prihvatila u našu obitelj.

Zbog mnogih ljudi svekrve su došle na loš glas, ali moja je predivna. Darlyne je bila otvorena, ali ne napadna. Bila je brižna, ali nas nije gušila. Ona daje dobre savjete… kada ju pitate za savjet.

Nadam se da ću i ja biti svekrva poput nje. Znam kako izgleda predivan odnos između snahe i svekrve.

Također znam kako je molitva presudna za to.

Autorica: Tricia Goyer