Moja supruga me prevarila i otišla s drugim muškarcem. Gdje je bio Bog?

Gdje je Bog kada nam se događaju ružne stvari? Gdje je bio Bog kada ga je supruga prevarila i otišla s drugim muškarcem? 

Postoje stvari koje nam se dogode, i kada se dogode, imamo dvije opcije. U svakom slučaju, nećemo ostati isti kao prije, a ni ne trebamo.

Te nas stvari mogu potpuno ogoliti i pomoći nam da postanemo iskreni i snažni ili mogu postati razlog zbog kojeg ćemo se neprestano loše ponašati, a to ponašanje ćemo prišivati lošim vezama i slomljenim idealima.

PROČITAJTE: BOG JE SPASIO NAŠ BRAK: Intimna ispovijest kršćanke koja je varala svog muža

Ta stvar može biti ona koja će sve pokrenuti, koja će napokon okrenuti ključ na lokotu našeg života kako bismo mogli procvasti. No može biti i razlog kojim ćemo opravdavati svoj bijes i oštre tonove u svom glasu do kraja svog života.

Jedan od mojih najboljih i najstarijih prijatelja, Jon, oženio je djevojku s kojom sam ja odrastao. Usred noći, nakon otprilike 2 godine, Jon me je nazvao jer je pronašao e-mailove u kojima je bilo jasno da ga supruga vara. Nedugo nakon toga ona je otišla i nikada se nije vratila.

Manje od godinu dana kasnije bili su rastavljeni, a dan kada su otišli na sud, pripremili smo zabavu za Jona, ne da proslavimo rastavu, nego jer se nije činilo u redu da se vrati u prazan stan nakon nečeg takvog. Roštiljali smo i pili slasne margarite, sjedili smo na stepenicama kuće, gledali smo kukce kako plešu oko svjetiljki na trijemu.

Jon je imao svako pravo, možda biste rekli, da svoj život definira tim danom, tom godinom, tom ženom, tom izdajom. No ono što je napravio bilo je predivno gledati. On se je u potpunosti ogolio i predao životu, Bogu, terapiji i bliskim prijateljima, počeo je neopisiv proces postajanja veće i bolje osobe nego je bio ikada prije.

On je mekši, na najbolji mogući način, i kada pričate s njim, znate da je bio na dnu i da se izborio za sebe. On sada pažljivije sluša i moli se kao da razgovara s najboljim prijateljem.

Ovaj događaj me naveo ja još više povjerujem u Božju dobrotu?

Dobro sam ga znao godinama prije nego je ona otišla, i iako ne bih nikome poželio bol koju sam vidio na njegovom licu tijekom tog razdoblja, ono što je Bog učinio u njegovom životu, kroz taj događaj, me je navelo da još više povjerujem u Njegovu dobrotu.

PROČITAJTE: U braku ste, a zaljubili ste se u drugu osobu – što trebate činiti?

U svibnju, prije tri godine, stajao sam na začelju crkve te sam plakao sretne suze dok se on ženio Christinom, predivnom i pametnom ženom koja ga je snažno voljela. Postoji nešto čvrsto u njoj te se činila kao savršena stvar za ispresijecanu putanju njegovog života.

Njihovi sinovi, Will i Gabe, su predivna malena čuda, a kada vidim Jona s njima znam jedno: ono što se činilo kao Božja okrutnost te godine, tu noć kada me je nazvao, nije uopće bila okrutnost. Sada znam da Božja dobrota može progorjeti i najteže izdaje te da poziva život iz smrti svaki put kada Mu mi to dopustimo.

Za neke stvari koje nazivamo prokletstvom shvatimo da su blagoslovi

Postoje stvari koje eksplodiraju u našim životima i mi ih nazivamo prokletstvom, ali jednog dana, možda godinu dana kasnije, možda 10, mi shvatimo da je riječ o nečem potpuno drugome. To su zapravo najveći blagoslovi.

Slavlje kada mislite da vi svime upravljate? Lagano. Slavlje kada sve ide po planu? Ma to svatko može..

No kada shvatite da priča vašeg života može biti ispričana na tisuću različitih načina, da ju možete pričati kao da je tragedija, ali odaberete ju ispričati kao da je ep – tada naučite što je pravo slavlje. Kada je ono što vidite pred sobom neopisivo različito od onoga o čemu ste sanjali, ali vi imate snage, vjere i hrabrosti nazvati to predivnim umjesto krivim – to je slavlje.

PROČITAJTE: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

Kada se možete potpuno i svim srcem investirati u život koji vas okružuje umjesto da izjavite da odustajete jer je ono što vam se dogodilo previše loše, rane su preduboke, preružne da bi itko očekivao da samo nastavite dalje – to je to dobro, bogato mjesto na kojem trebate biti. To je mjesto na kojem sve ono na što ste gledali kao na prokletstvo počne sjati i plesati, a vi sa uzdahom shvatite da je cijelo vrijeme bila riječ o blagoslovima. Ili možda ne…

Možda su to zapravo i bila prokletstva, ali snaga vaše vjere i nade i vaše očajne ljubavi prema životu se razvija te je iz prokletstva stvorila blagoslove, kao voda iz kamena, kao život iz groba – to je prava priča o Bogu.

U tim trenutcima postajemo ono što jesmo. Imam prijateljicu koja se uvijek vraća na događaj koji se dogodio prije 10 godina kad god stvari postanu loše. To joj daje izliku da opravda loše ponašanje, uništene veze i neprestane promjene raspoloženja. No, ne bi li bilo divno, božanski, da te grozne stvari iz prošlosti mogu postati nešto što će ju podignuti i pomoći joj da bude najbolja verzija sebe?

Znam da može, jer se to stalno događa, jer se dogodilo mom prijatelju Jonu i jer se dogodilo meni.

Autorica: Shauna Niequist; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com

NAJNOVIJE!