Moli li Isus za nas?

Sada kada je Isus ponovno na nebu, On se i dalje moli za nas. Njegova služba za nas se nastavlja. (Hebrejima 7, 25)

Molitva je način komuniciranja s Bogom. Znamo da je molitva zauzimala veliki dio Isusovog života dok je bio na zemlji. (Luka 6, 12; Marko 14, 32; Matej 26, 36) Provodio je značajno vrijeme nasamo sa svojim Ocem. Možemo samo pretpostavljati u vezi čega se molio većinu svog vremena.

Ipak, na nekoliko mjesta u Novome zavjetu precizno piše o onome za što se Isus molio. U Mateju 19, 13 Isus se molio za malenu djecu. U Luki 22, 32, Isus nam kaže kako se molio za to da Petrova vjera ostane snažna. U Ivanu 17 Isus, Veliki Svećenik, molio se za svoje sljedbenike i za one „koji vjeruju u mene po riječi“ (stih 20).

To smo mi!

Sada kada je Isus ponovno na nebu, On se i dalje moli za nas. Njegova služba za nas se nastavlja. (Hebrejima 7, 25)

On je naš zagovornik pred Ocem

Isus je naš „zagovornik pred Ocem“. (1. Ivanova 2, 1) Zastupnik je onaj koji zagovara drugoga. Zastupnik stoji na mjestu onih, koji ne mogu govoriti za sebe. Isus, kao naš zagovornik, stoji na našem mjestu ispred Oca i zastupa u naše ime.

VIDI OVO: 3 snažne molitve kojima se Isus molio Bogu (a možeš i ti!)

Isusovo zastupništvo je sigurno učinkovito, jer je On Onaj za kojeg je Otac rekao: „Ovo je moj Sin, kojeg volim i s kojim sam jako zadovoljan“. (Matej 3, 17) Isusove molitve za nas ne prestaju i one su savršene.

Imamo zastupnika u Kristu, ali isto tako imamo i optužitelja: Sotonu, koji nas optužuje noć i dan (Otkrivenje 12, 10; Zaharija 3, 1). Naš smrtni neprijatelj prikazuje naše grijehe pred Bogom, izrugujući se i vrijeđajući one koje je Isus otkupio. No Rimljanima 8, 33-34 kaže da se ne trebamo brinuti zbog sotonine zlobe, jer je Isus naš zastupnik moćniji: „Tko će optužiti izabranike Božje? Bog opravdava! Tko će osuditi? Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu – on se baš zauzima za nas“!

Isus moli za svoje sljedbenike

U Ivanu 17, Isus se moli za svoje sljedbenike i iz te molitve možemo uvidjeti u vezi čega bi se Isus sada mogao moliti za nas. Isus se moli da činimo i budemo ovakvi:

– Da poznajemo Boga i Njegovog Sina, Isusa Krista (stih 3).

– Da budemo zaštićeni od otpadništva (stih 11).

– Da budemo jedno u Duhu, kao što su Otac i Sin jedno (stih 11).

– Da budemo ispunjeni Njegovom radošću (stih 13).

– Da budemo zaštićeni od zloga (stih 15).

– Da budemo posvećeni kroz Božju Riječ (stih 17).

– Da ostanemo ujedinjeni u Kristu kroz generacije (stihovi 20-21).

– Da dopustimo da naša ljubav prenese Kristovu poruku svijetu (stih 23).

– Da mu se pridružimo u raju za svu vječnost (stih 24).

– Da iskusimo istu onu vrstu ljubavi kakvu dijele Otac i Sin (stih 26).

Hebrejima 4, 14-16 nam Isusa opisuje kao Velikog Svećenika. Zbog Njegovog posredovanja za nas, mi sami imamo pristup Ocu: „Imajući dakle velikoga Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa – Isusa, Sina Božjega – čvrsto se držimo vjere. Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas“!

VIDI OVO: MOLITE DA BISTE PRIMILI SVOJU NAGRADU: 5 lekcija iz Isusovog molitvenog života

Usprkos onome s čime se suočavamo u ovome životu, možemo živjeti s pouzdanim povjerenjem da se, ako pripadamo Isusu, On uvijek moli za nas.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.