Je li u redu moliti za istu stvar uvijek iznova?

Ako Bog zna sve naše potrebe, je li u redu moliti za istu stvar uvijek iznova? Možemo li očekivati da će Njegov odgovor uvijek biti pozitivan?

U Evanđelju po Luki Isus svojim učenicima priča priču kako bi im ukazao da se uvijek trebaju moliti i nikada ne odustati. Govori im o sucu koji se nije bojao Boga, niti mu je bilo stalo do ljudi.

Jednog je dana udovica došla kod ovog suca i rekla mu: “Obrani me od mog tužitelja” Sudac je neko vrijeme ignorirao ženu, ali na kraju je rekao u sebi: “Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.” Gospodin je tada rekao: “Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu, sve ako i odgađa stvar njihovu?” (Luka 18, 1-7)

Nastavite moliti

U drugoj priči ispričanoj svojim učenicima, Isus je rekao:

“Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ‘Prijatelju, posudi mi tri kruha. Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ‘Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem…’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti. I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!” (Luka 11, 5-9)

Ove dvije biblijske priče potiču nas da se uvijek molimo, nikada ne odustajemo, kucamo i nastavljamo tražiti. Žena je dobila pravdu zbog njezina stalnog zahtjeva. U drugom scenariju, Isus kaže da će vam besramna ustrajnost pružiti ono što trebate i da ćete, ako nastavite tražiti, dobiti ono što tražite.

Isus i Pavao molili su se više puta za istu stvar
Foto: Pexels

Isus i Pavao molili su se više puta za istu stvar

Kad se Isus molio u Getsemaniju, Biblija kaže da je ostavio svoje učenike, otišao još jednom i molio se treći put, govoreći isto.

Opet, po drugi put, ode i pomoli se: “Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja! I ponovno dođe i nađe ih pozaspale, oči im se sklapale. Opet ih ostavi, pođe i pomoli se po treći put ponavljajući iste riječi. (Matej 26, 42-44)

Isto tako, u Bibliji možemo pročitati da je Pavao tri puta molio Gospodina da ukloni trn u njegovom tijelu.

I da se zbog uzvišenosti objava ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara da se ne uzoholim. Za to sam triput molio Gospodina, da odstupi od mene. A on mi reče: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. (2. Korinćanima 12, 7-9).

Je li u redu moliti za istu stvar uvijek iznova? Ovo su primjeri koji nam pokazuju da je u redu moliti se za isto više puta.

Kad se iznova molimo za istu stvar, mora postojati spremnost prihvatiti da Božji odgovor ponekad bude negativan. Bog nije uklonio Pavlov trn, ali pružio mu je dovoljnu količinu milosti. Moramo također imati na umu da kad molimo, sve što tražimo mora biti u skladu s Božjom voljom (1. Ivanova 5, 14) i moramo imati prave motive ako želimo pozitivan odgovor od Boga (Jakov 4, 2-3).

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!