moliti za obitelj i prijatelje
Foto: Pexels

Nekada sam prije svakog jela izgovarao molitvu. Međutim, kada sam shvatio da je to više bila reakcija navike, nego reakcija srca, prestao sam. Smatrao sam da moram preinačiti značenje svoje molitve.

Nekada sam se svake večeri molio sa svojom djecom, ali sam prestao kada su se počeli buniti protiv upadanja u njihovo privatno carstvo, tj. njihov krevet. Smatrao sam da su dovoljno odrasli da se mole sami za sebe.

Nekada sam molio za blagoslov prije svakog putovanja autom. To se postupno izgubilo kada je stigla satelitska navigacija za auto te sam minute određene za molitvu trošio na pronalaženje poštanskog broja i signala. Smatrao sam da Bog svejedno zna da ja od točke A do točke B želim stići sigurno.

I tako je došlo do toga da me moja djeca rijetko kada vide kako molim. Inspiriran poslanicom svetog Pavla Efežanima, odlučio sam pronaći način i vrijeme da ponovno uvedem molitvu u obiteljski život. Samo, što je to za što bih trebao moliti?

Ako je ikad postojao čovjek koji ima opravdan razlog što nema vremena za molitvu, onda je to Pavao. On je živio ‘velikom brzinom’ šireći evanđelje, ustanovljujući crkve i pišući teologiju, istodobno konstantno bježeći od ljudi koji su ga pokušavali ubiti. Ali Pavao nije samo jednostavno molio –  on se zauzima, poučava i biva uzorom svima nama kako moliti. U zatvoru u Efezu, Pavao moli žarke, hrabre molitve, ne za vlastito oslobođenje i izlazak iz zatvora, već za svoje prijatelje. Pavao piše svoju tipičnu molitvu crkvi u Efezu, zajednici koju je ustanovio toliko riskirajući da je morao pobjeći iz grada nakon što je izbila pobuna poslije propovijedi. Pavlova molitva me naučila 6 stvari o tome kako moliti za svoju obitelj i prijatelje:

1. Molite Gospodina za poniznost.

Bog nije naš sluga niti je molitva naš spisak želja. Kada molimo, mi ne zapovijedamo Bogu. Kada Pavao moli, on čini dvije stvari kako bi ovo naglasio. Prvo, on kleči, što je fizički znak njegove pokornosti nadmoćnijoj snazi. Drugo, baš kao što nas je Isus učio, on Boga naziva svojim Ocem. U antici, otac je glava obitelj i nazivajući Boga Ocem „od koga ime svake obitelji potječe“, Pavao naglašava vrhovnost Božjeg autoriteta i važnost Božje časti. Ako smo sposobni fizički klečati, onda bismo to trebali činiti za vrijeme molitve našem Nebeskom Ocu, i to započinjući molitvu tražeći Ga za poniznost da molimo u skladu s Njegovim namjerama i željama kao svojim prioritetima.

2. Molite za snagu Duga Svetoga.

Pavao nije bio u mogućnosti posjetiti Efez još od onda kada je njegovo propovijedanje uzrokovalo pobunu. Moleći za svoje prijatelje u tom gradu, Pavao moli Duha Svetoga da im podari snagu, i to ne brojčano ili pak u fizičkom smislu, već snagu njihovoj unutarnjoj osobi. Pavao moli da im ovo osnaživanje od Duha pruži unutarnju preobrazbu – promijenjenu osobnost, novu vedrinu i svježu dozu čvrste vjere uzimajući u obzir sve stvari koje opisuje u ostatku pisma. Možda su naše molitve za prijatelje i obitelj često previše usredotočene na ozdravljenje tijela i promjenu okolnosti. Pavao nas uči moliti za snagu Duha kojom bivamo oslobođeni u obraćenju osobnosti i hrabrosti vjere.

3. Molite Isusa za zrelost.

Možda kršćani smatraju čudnim moliti da se „Krist nastani u vašim srcima putem vjere“, ali mogu vam dati dva dobra razloga zašto biste to trebali. Prvo, ne vidim ništa loše u molitvi za nekoga da upozna Krista kao stalnog vladara u svom životu. Drugo, Kristovo prebivanje se može dogoditi postupno. Istina je da se možemo iznenada obratiti, ali posljedice našeg obraćenja su kontinuiran proces – kroz život rastemo u dubini i zrelosti u našoj kršćanskoj vjeri. Isusovo prebivanje u našim životima odvija se nedominirajućim tempom, što nam dopušta da rastemo kontinuirano sve povezaniji s Njime. Molimo za svoje obitelji i prijatelje da Krist prebiva u njihovim srcima, kao što zrak prebiva u njihovim plućima. Molimo da u sve većoj mjeri počnu prepoznavati privilegiju Isusovog prisustva.

4. Molite da njihovi mozgovi teže za nadspoznatljivim.

Matematičar pita svoju kćer da pokuša zamisliti koncept beskonačnosti tako da se sjeti što je moguće većeg broja. „Deset milijardi milijardi milijarda?“ – odgovori djevojčica. Njezina majka na to: „A deset milijardi milijardi milijardi i jedan?“ „Bila sam tako blizu, samo za jedan.“, kaže malena djevojčica. Pokušavajući zamisliti beskonačnost za nas je previše kompleksno, kamoli za djecu. Zapravo, Pavao kaže da nam je potrebno natprirodno osnaženje i pomoć čitave Crkve ako želimo moći  „shvatiti što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu.“ Volim dobar paradoks. Pavao kaže da je za naše razumijevanje i shvaćanje dimenzija Kristove ljubavi potrebno čudo i, bez obzira na to koliko znamo o tome, uvijek će postojati još mnogo toga što ne znamo. Beskonačan Bog voli beskonačno. Pavao moli da njegovi prijatelji spoznaju nešto o razmjeru Božje ljubavi budući da je to apsolutno važno za njihov duhovni razvoj. Ukoliko odoljevamo iskušenjima ovoga svijeta, suočavamo se s patnjom i progonima te bivamo poslušni Božjim zapovjedima sve do našeg posljednjeg dana, ništa neće moći nadomjestiti kratak pogled, čak i nepotpun, na proporcije Božje ljubavi prema nama. Dok se molimo za svoju obitelj i prijatelje, molimo da njihovim umovima nikada ne dosadi borba s bogatstvima Božje neiscrpne ljubavi i da se njihova srca nikad ne umore od traganja za ovom nadspoznatljivom ljubavi.

5. Molite da njihovi snovi postanu veći.

Ponekad postanem isfrustriran kada moji tinejdžeri radije provode vrijeme spavajući do kasno, nego istraživajući svijet, ili pak kad radije biraju biti na društvenim mrežama, nego družiti se sa svojim vršnjacima. Želim im otvoriti oči kako bi shvatili da postoji toliko toga za otkriti i iskusiti na ovome svijetu. Pavao moli za svoje prijatelje u Efezu: „Onomu pak koji snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo izobilnije nego li mi moliti ili zamisliti – Njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu za sva pokoljenja vijeka vjekovječnoga!“ Pavao želi slomiti sve „kutije“ u koje su njegovi prijatelji smjestili Boga; u prijevodu – granice koje su postavili za ono što je s Bogom moguće. Pavao želi da njegovi prijatelji shvate da Bog ne poznaje granice, da su čak i naši najluđi snovi ništa u usporedbi s onim za što je Bog sposoban. William Carey, pionirski misionar u Indiji, jednom je rekao: „Očekuj velike stvari od Boga; čini velike stvari za Boga.“ Dok molimo za svoju obitelj i prijatelje, zamolimo Boga da ih učini otvorenima za Njegovu veliku snagu, tako da svi možemo težiti ka činjenju velikih stvari na slavu Božju.

6. Molite da njihovi životi postanu dojmljivi.

Moja kćer misli da ja želim da ona postane astronaut. Možda to ima veze s majicom koju sam joj jednom kupio ili pak činjenicom što je svakih nekoliko dana pitam je li se prijavila u NASU. Ne pokušavam živjeti vlastite snove putem svoje djece ili je opteretiti nerealnim očekivanjima ili je poslati u, što je dalje moguće, vanjske dosege svemira. Želim da zna da njezin odabir karijere ne mora biti ograničen njezinim spolom. Želim zdrobiti seksističku nevidljivu barijeru i dati joj do znanja da čak ni nebo nije granica kada su u pitanju njezini snovi i aspiracije. Također želim za nju da se bavi onime na što ju je Bog pozvao. Moleći se za crkvu u Efezu, Pavao svoju molitvu završava inspirirajućim dugoročnim ambicioznim zahtjevom za njih da prime „slavu u Crkvi i u Kristu Isusu za sva pokoljenja vijeka vjekovječnoga! Amen.“ Pavao također želi slomiti nevidljive barijere dok podsjeća svoje prijatelje u Efezu na razmjer onoga što Bog čini. Božje Kraljevstvo neće doživjeti kolaps ili propasti – ono je osigurana budućnost svemira. I mi možemo biti dio toga budući da smo pozvani da budemo vjerni u svom naraštaju s ciljem da svi drugi naraštaji budu blagoslovljeni zauvijek u vječnosti. Možemo moliti za svoju obitelj i prijatelje da u njihovim odabirima karijere, planiranju obitelji, strategijama života i ciljevima budućnosti, Božje vječno kraljevstvo bude u središtu donošenja odluka.

Moleći ovim načinom za svoje prijatelje i obitelj shvatio sam nešto drugo. Ja također trebam ovo u svom životu: poniznu pokornost Bogu Ocu, unutrašnje osnaženje Duha Svetoga, prebivanje Isusa Krista u mom srcu, i, veću, istinitiju i hrabriju viziju toga kako voljeti i služiti Bogu svojim razumom, snovima i životom. Zašto odmah ne izdvojiti vrijeme moleći po Poslanici Efežanima 3, 14-21 za obitelj i prijatelje, ali i za sebe?

Autor: Krish Kandiah; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Christian Today