Molitva za osobu koja nas je povrijedila

Molitva za osobu koja nas je povrijedila važna je i Bogu i nama. Bog želi da opraštamo i blagoslivljamo druge.

Isus nam daje odgovor u Luki 6, 27-36. Posebno se izdvaja 28. stih.

“Blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.”

Pozvani smo voljeti ljude, čak i kada nisu dragi ili kada to ne želimo. Trebamo biti milosrdni, iako nije lako.

Kako moliti za osobu koja nas je povrijedila?

Isus najbolje zna kako voljeti ljude koji to ne zaslužuju. Bio je povrijeđen, izdan, ismijavan i o Njemu se ružno govorilo. Ipak, bio je spreman umrijeti za one koji su ga povrijedili.

Naš je cilj kao kršćana zrcaliti ono što je bio Isusov odgovor. Isus poznaje sve neljubazne ljude u vašem životu i može vas opremiti da ih volite onako kako On to čini.

Najbolji način da počnemo mijenjati svoje srce prema nekome tko nas je povrijedio je moliti se za njega (Luka 6, 28). Budite iskreni s Bogom u pogledu svojih frustracija. Razgovarajte s Njim o tome koliko je teško voljeti tu osobu.

Lako je na povredu odgovoriti povredom. Ali samo će ljubav dovesti do ozdravljenja. Što više volimo one koji nas povrijede, to nam se srce više otvara Isusu da izliječi našu bol. Isus je u stanju razumjeti vašu bol, okrenuti vaše srce prema opraštanju i pomoći vam da volite. To čini Njegova milost.

Molitva za osobu koja nas je povrijedila
Foto: Unsplash

Molitva za osobu koja nas je povrijedila

Voljeti ljude koji nam čine zlo neće biti lako. Potreban je napor da se pruži milosrđe kao što je to činio Isus, ali On obećava da je nagrada vrijedna truda (Luka 6, 35). Kako molimo i opraštamo, primijetit ćemo da nam srce omekšava. Iz dana u dan Isusu donosite svoje povrede i gledajte kako mijenja vas i druge.

Dragi Gospodine, znaš koliko je teško činiti ono što tražiš u gornjem stihu. Ali Ti si to činio. Blagoslivljao si one koji su te proklinjali, čak i dok si trpio u mukama na križu. Tražio si od Oca da oprosti onima koji su te mučili do smrti.

I tražiš od mene da se ponašam i djelujem poput Tebe. Moram priznati da dio mene to jednostavno ne želi. Gospodine, želim zanemariti Tvoju zapovijed. Želim se pretvarati kao da to zapravo nije za mene. Ali Tvoja je riječ jasna i želiš da budem njezin izvršitelj.

molitva

Pomozi mi da blagoslivljam one koji me proklinju. Molim za milost da se molim za one koji su me povrijedili. Daruj mi ljubav za tu osobu i, bez obzira traži li oprost, daj da ne osjećam mržnju i gorčinu prema njoj. Neka moj prvi instinkt, kada mi netko učini nepravdu, bude da donesem tu osobu pred Tebe u molitvi.

Danas, Gospodine, također želim moliti za svoju braću i sestre koji se suočavaju s neprijateljima koji čine mnogo više od proklinjanja. Blagoslovi mirom i utješi one koji se zbog svoje vjere suočavaju s uznemiravanjem, mučenjem, pa čak i fizičkom patnjom. Molim za njihovo izbavljenje, za pravdu i zaštitu. Ali također se molim da im pružiš natprirodnu sposobnost da vole dok trpe nepravdu.

Molim u Tvoje ime, koji si živio ono što si zapovjedio. Amen.

Molitve za razne prigode možete pronaći OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ: