Može li slijepac slijepca voditi?
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za petak, 9. rujna 2022. godine: Može li slijepac slijepca voditi? (Luka 6, 39-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:
Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.
Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.« (Luka 6, 39-42)

Evanđelje dana – komentar

Isus nas upozorava na to da je stupanj do kojeg mogu biti blagoslovom drugima ograničen njihovim vlastitim duhovnim stanjem. Slijepac ne može voditi slijepca; obojica će upasti u jamu. Ne možemo dati ono što sami nemamo. Ako smo slijepi na neke istine Božje riječi, ne možemo pomoći nekome drugom u tim pitanjima. Ako u našem duhovnom životu postoje područja sljepoće, možemo biti uvjereni da će područja sljepoće biti i u životima naših učenika.

Čovjek ne može naučavati ono što ne zna. Svoje učenike ne može dovesti do razine više od one koju je sam postigao. Što ih više poučava, to su mu više nalik. Ali njegov stupanj rasta tvori onu gornju granicu do koje ih može dovesti.

PROČITAJTE: Izvadi najprije brvno iz oka svoga!

Jednoga dana neki čovjek prolazi gumnom gdje se mlati žito. Iznenadan nalet vjetra podiže maleni trun pljeve i nanese ga ravno u njegovo oko. On trlja oko kako bi uklonio dražilo, no što više trlja to ga više draži. Upravo tada nailazi neki drugi čovjek, vidi nevolju onog prvoga i ponudi mu pomoć. Ali iz njegova oka viri brvno! Baš i ne može pomoći, jer ne vidi što čini. Jasna pouka jest da učitelj ne može svojim učenicima govoriti o pogreškama u njihovim životima ako takve – ali neusporedivo veće pogreške – ima u vlastitom životu, a ne može ih vidjeti. Želimo li pomoći drugima, naši životi moraju biti primjereni. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, oprosti što često primjećujemo ono što je loše u životima drugih. Brzo smo spremni osuditi njihove nesavršenosti i grijehe, a nismo svjesni koliko smo sami nesavršeni i živimo od Tvoje milosti. Pomozi da ne osuđujemo druge, nego ih ljubimo i svojim primjerom ukazujemo na put vjere. Neka nas Duh Sveti potiče da se mijenjamo kako bismo bili što više Tebi sličniji. Amen!