Kako “moliti za sve”?

Moliti za ”sve” može izgledati kao nešto što će nam oduzeti previše vremena i energije. No, živjeti ovaj način vodstva koji kaže da trebamo moliti za sve ne samo da je moguć, nego je i vrlo zadovoljavajući.

U nastavku slijedi značenje poslanice Filipljanima 4, 6, zbog čega je važno moliti za sve i kako to činiti

Što znači kada u Filipljanima 4, 6 piše da trebamo ”moliti za sve”? 

Poslanica Filipljanima 4, 6 kaže: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.“ Znači li to da bismo trebali izgovarati molitve za sve u našim životima? To ne znači to, jer svatko u svome životu, osim molitve, ima mnoštvo drugih obaveza i aktivnosti za obaviti. Svatko od nas treba jesti, spavati, raditi i obavljati mnoštvo različitih, drugih stvari u našim svakodnevnim životima, samo kako bismo preživjeli. Niti jedno ljudsko biće ne može si priuštiti da po cijele dane samo moli i ne radi ništa drugo. 

Istinsko značenje ovoga stiha znači stanje uma, zbog kojeg ćemo sve što nam se događa u našim životima predavati Bogu. Iako praktično ne možemo verbalizirati molitve za svaku pojedinu situaciju koja se događa u našim životima, možemo živjeti na takav način da ćemo biti svjesni neprestane Božje prisutnosti, Boga koji je s nama i kojemu vjerujemo da će nam pomagati u svakome trenutku. 

Zbog čega je važno moliti za sve?

Važno je moliti za sve jer, iz Božjeg pogleda na stvari, svaki detalj u našem životu jest važan. Apsolutno sve u našim životima sadrži potencijal koji nam može pomoći da rastemo duhovno. Čak i one situacije koje se nama čine beznačajnima, imaju značaj u svrsi koju Bog ima za nas. Bog obraća pozornost na sve u vezi nas. Lukino evanđelje 12, 7 uči nas: „A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca!“ Psalam 139, 16 uči nas: „Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.“ 

Bogu je stalo do svake pojedinosti naših života. Zbog toga bismo i mi trebali brinuti za sve što se odnosi na naše živote. Kada to činimo, vidjet ćemo kako se Božja mudrost prelijeva na svaki segment naših života, jer najbolje verzije naših života možemo živjeti samo u odnosu s Bogom. 

Kako ”moliti za sve”?

U mojoj knjizi ”Probudite se i čudite se”, opisujem obiteljsko putovanje prema National Radio Quiet Zone, području koje iznosi oko 33.669 kvadratnih kilometara oko Nacionalne zvjezdarnice u Zapadnoj Virginiji. U toj zoni ono što je stvaralo buku odjednom je utišano; naši pametni telefoni, čak niti radio u automobilu nije radio. Znanstvenici sa zvjezdarnice namjerno su blokirali buku, koja bi mogla utjecati na njihove radio signale, koji iz svemira dolaze na Zemlju. Oni su prioritet davali signalima koji su im bili važni i koje su željeli čuti. Kao što sam objasnila u knjizi, Bog uvijek šalje signale u našem smjeru, no kako bismo ih čuli trebamo isključiti ostale stvari koje ometaju taj signal. Način kako to možemo učiniti isti je načinu kako učimo moliti za sve: tako što ćemo sa svrhom i namjerom našu pozornost usmjeriti prema Gospodinu. 

Nasumično usmjeravanje pažnje na situacije u našim životima, samo onda kada osjećamo hitnost, može rezultirati slabom povezanošću s Bogom. Ako nam molitva nije prioritet, u tom slučaju možemo dobivati samo sporadične, nejasne poruke od Boga. No ako se molimo za sve, ako s namjerom Bogu dajemo prednosti u pogledu naših razmišljanja i ako aktivno slušamo Njegove poruke, naša će povezanost s Njime bivati sve jača. Tada ćemo moći redoviti čuti Njegov glas, kako jasno govori mimo buke svega ostaloga što je prisutno u našim životima. 

Bog je uvijek s nama. Ponovljeni zakon 31, 6 nas uči: „Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima. Ta sam Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti.“ Bog nas potiče u Knjizi o Jošui 1, 9: „…odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.“ 

Ako smo vjernici, Bog živi unutar nas. Kao što nas uči 1. Korinćanima 3, 16: „Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama.“ Time što ćemo Božjoj prisutnosti neprestano davati primat u našim umovima, možemo održavati ”molite za sve” stanje uma. 

Neprekidan razgovor s Bogom

Kada molimo za sve, to znači da se svaki segment naših života zasniva na našem odnosu s Bogom. Iskazujemo dobrodošlicu Bogu u svim našim iskustvima, tražimo Božju intervenciju i vodstvo za svaku situaciju. Činimo točno ono na što nas ohrabruje poslanica Filipljanima 4, 6; govoreći Bogu ono što trebamo i zahvaljujući mu za sve ono što je učinio dosad u našim životima. Zahvalnost koju iskazujemo Bogu nakon što iskažemo molitve, podsjeća nas na to kako je Bog odgovorio na naše molitve u prošlosti, što dodatno osnažuje naše pouzdanje da nastavimo moliti. 

Naš cilj jest uživanje u neprekidnom razgovoru s Bogom. Taj neprekidan razgovor moguć je u svakoj situaciji; čak i u onima koje su najveći izazov, jer: „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji.“ (Psalam 46, 2) Možemo slijediti savjet koji nam je dao u Filipljanima 4, 6 i ne brinuti se ni za što, nego moliti za sve, jer nas idući stih uvjerava: „I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 7) Bog obećava da ćemo iskusiti Njegov mir kao rezultat odabira ”molite za sve” stanja uma. 

Možemo se moliti za doslovno sve. Bog želi da Mu izrazimo naše osjećaje i misli, u vezi svega što nam je važno. Svaki detalj za koji molimo Mu je važan. Sve do čega nam je stalo, Bogu je stalo, jer Bog duboko brine za nas. Bog se sa svime može nositi, kao što Isus govori u Matejevom evanđelju 19, 26: „…s Bogom sve stvari su moguće.“ Možemo moliti za sve i vjerovati da će nam Bog odgovoriti i da će se sve za nas završiti na najbolji mogući način. 

Završne misli 

Dan po dan, molitva za sve čini da se naša pozornost redovito usmjerava prema Bogu. Svakoga dana možemo se redovito moliti Bogu; nakon što se probudimo, prije ručka, poslijepodne, za večerom, prije počinka. No ne trebamo čekati na neko isplanirano vrijeme kako bismo komunicirali s Bogom. Komunicirati s Ocem možemo bilo gdje i bilo kada, jednostavno se podsjećajući da je Bog s nama. Moliti možemo glasno ili tiho, u slobodno vrijeme ili kada smo zauzeti. Ako činimo sve što možemo kako bismo bili prisutni u svakome trenutku i ako našu pozornost usmjerimo na Boga, tada smo prebačeni u ”molite za sve” stanje uma. Dok priznajemo i dok se povezujemo s Božjom prisutnošću u nama, tada dočekujemo Božju silu, koja će djelovati u svakoj situaciji s kojom se susrećemo. 

Molitva za sve znači uživanje u tekućem razgovoru između Boga i nas. Redovito sudjelovanje u tom razgovoru dovodit će nas do iskustava koja mijenjaju život, koja su objedinjena s Božjim čudesima. 

Molitva za sve nije aktivnost. To je način življenja. Kada molimo za sve, ne moramo odrađivati preplavljujući popis stvari koje moramo obaviti. Umjesto toga, jednostavno odabiremo vjerovati Bogu u svakom trenutku naših života. Čudesa koja ćemo iskusiti tijekom tog putovanja pokazuju nam da nam je Bog posvećen, a to nas može nadahnuti da nastavimo moliti za sve. 

Autorica: Whitney Hopler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!