Molitva za prijatelja koji pati
Foto: Unsplash

Molitva za prijatelja jedan je od načina iskazivanja naše ljubavi. Gospodin je spreman odgovoriti na naše vapaje.

Jedna od najljepših stvari koju možemo učiniti je da se molimo jedni za druge. To je uvijek vrlo potrebno i ne trebamo se moliti za druge samo kada je potrebno! Uvijek se molimo Ocu u ime naše braće i sestara u Kristu.

Kada vam prijatelji kažu da se molite za njih, zaustavite se što god da radite i molite za tu osobu. Lijepo je poslati poruku ili e-mail osobi koja pati. Lijepo je podijeliti biblijski stih ili neku evanđeosku poruku da ih utješi, ali molitva je ipak iznad svega toga i ona je moćan alat.

Božja Riječ je puna poticajnih stihova koji nas upućuju na ljubav prema bližnjima. Pored Gospodinove zapovijedi da ljubimo svoje bližnje kao same sebe, Pavao, primjerice, kaže:

“Radujte se s onima, koji se raduju, plačite s onima, koji plaču.” (Rimljanima 12, 15)

Treba spomenuti i predivnu izreku:

Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje. (Mudre izreke 17, 17)

Molitva za prijatelja koji pati

Dragi nebeski Oče,

Dolazim Ti s boli u srcu. Moj prijatelj, zapravo više od toga – brat ili sestra u Kristu – pati. Jako mi je teško to znati i vidjeti, te se obraćam Tebi koji si naš Liječnik.

Osjećam se bespomoćno i beskorisno dok gledam kako trpi. Volio bih da mogu pritisnuti neku tipku te svaki puta zaustaviti tugu i patnju u svakom ljudskom srcu.

Ipak, znam tko si Ti. Nisi neki daleki Bog. Nisi neki “sijedi starac” koji sjediš na nebeskom prijestolju i samo promatraš naše živote. Sve znaš. Znaš svaku suzu koju smo prolili. Ne samo da znaš sve patnje ovog svijeta, već si i nešto učinio u vezi s tim.

Poslao si svoga Sina na ovaj svijet. Preuzeo je ljudsko tijelo i živio savršenim životom. Doživio je iskušenja, odbacivanje i strah. Živio je u siromaštvu, poznavao je glad, osjećao bol i kušao tugu. Ipak, nikada nije sagriješio. Tada je uzeo kaznu koju smo zaslužili i odnio na križ, gdje su na Njega položeni svi naši grijesi. Patio je za nas, umjesto nas da bismo bili oslobođeni grijeha i smrti. Hvala Ti na tome i hvala Ti što najbolje razumiješ kako nam je u različitim životnim situacijama.

Vapim Tebi, Bogu koji sve zna, Bogu koji ljubi i brine se za svoj narod. Molim Te da ovo razdoblje patnje ne oslabi vjeru moga prijatelja, nego je ojača. Molim da Te upozna na dublji, intimniji način. Molim da se još više pouzda u Tebe i bude ojačan kroz odnos s tobom. Posebno Te molim za ________ (ozdravljenje, utjeha, snagu, strpljenje, mir, pomoć …).

Pomozi mi da budem prijatelj koji uvijek ljubi, oprašta i pomaže. Pomozi mi da slušam i služim. Pomozi mi da govorim evanđeosku istinu. Pomozi mi da ohrabrujem i budem blizu bližnjima na putu kroz život. Sve Te molim u Isusovo ime, amen!

PROČITAJTE JOŠ: