Molitva protiv sebičnosti
Foto: Pixabay

Molitva protiv sebičnosti pomoći će vam da ne živite samo sebi i svojim prohtjevima, već da, kao Isusovi sljedbenici, mislite na druge.

Apostol Pavao, jedan od najvećih Isusovih sljedbenika, imao je poteškoća svladati svoj egoizam. Živjeti nesebično bio je za njega dug put, baš kao i za sve nas. Napisao je da je morao “svakodnevno umirati”. Isto je sa svakim od nas. Nismo u potpunosti prevladali egoizam i možda to nikada nećemo moći.

“Svaki dan umirem, tako mi, braćo, vaše slave, koju imam u Kristu Isusu, Gospodinu našemu!” (1. Korinćanima 15, 31)

Vjernici su pozvani činiti isto što i apostol Pavao. Ne možemo živjeti sebično i istodobno očekivati ​​da ćemo nešto promijeniti na ovom svijetu. Moramo “svakodnevno umirati sebi”. To nije lako, ali Bog će nam uvijek dati milost da činimo ispravno ako Mu vjerujemo.

Moramo pobijediti sebičnost

Kao Isusovi učenici, pozvani smo ga slijediti. To je bila Pavlova misija u životu – oponašati Krista. On i ostali apostoli nastojali su riječima i djelima propovijedati Krista svijetu. Možda nikada nećemo dobiti čast doslovno umrijeti za Isusa zbog naše vjere u Njega, ali Božjom milošću možemo svaki dan oponašati Njegovu nesebičnost.

Da bismo mogli oponašati Krista, On nam mora biti uzor. Iako je Isus bio Bog u tijelu, i dalje se oslanjao na Boga Oca za sve što je govorio i činio dok je hodao ovom zemljom. Isus bi ustao rano da se moli i traži Njegovu volju za taj dan.

Osim što se molio, Isus se poslušno podložio Očevoj volji, čak i do smrti. Nije došao da Mu se služi, već da služi druge (Marko 10, 45). Bio je najnesebičnija osoba koja je ikad hodala ovom zemljom.

Svaki dan suočeni smo s iskušenjem da udovoljimo svom tijelu i izađemo izvan granica Božje savršene volje. Odbaciti svoju sebičnost i svakodnevno “umirati” definitivno nije lako, ali vrijedi ustrajati jer nam Isus obećava:

“Tko gleda da dobije život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj zbog mene, dobit će ga.” (Matej 10, 39)

Ali, ne možemo svakodnevno “umirati sebi” vlastitim snagama. Duh Sveti je taj koji nas osnažuje da odaberemo Božji put kroz plod Duha (Galaćanima 5, 22-23). Svakim danom, po Božjoj milosti, sazrijevamo i njegujemo život za koji vrijedi umrijeti – život pronađen samo u Kristu!

Molitva protiv sebičnosti

Nebeski Oče, Ti si nesebični Bog jer si poslao svog Sina Isusa da umre za moje grijehe kako bih mogao imati vječni život. Hvala što si mi pokazao što znači biti nesebičan.

Želiš da imam prisan odnos s Tobom i s drugima. Pozivaš me na život u zajednici, gdje aktivno trebam brinuti i za potrebe drugih. Kajem se zbog moje apatije prema potrebama drugih. Kajem se zbog moje lijenosti. Kajem se što često ne uzimam više vremena za boravak u Tvojoj prisutnosti. Oprosti što sam često zauzet da zastanem i proučavam Tvoju Riječ. Priznajem, često se borim sa sebičnošću i znam da to nije Tvoja volja za mene.

Ti me pozivaš da položim svoj život da bih Te slijedio i hodam u poslušnosti Tvojoj volji, čime postajem sličniji Tebi. Oče, osudi moje srce kad počnem više razmišljati o sebi nego što bih trebao, i osnaži me da druge ljude i njihove potrebe stavim iznad mojih.

Oslanjam se na Tvoju snagu usred mojih slabosti i vjerujem da Ti radiš u mom srcu kako bi ga uskladio da izgleda poput Isusova. Ti si Kralj, Ti si Gospodin, Ti si Onaj koji me izbavlja iz tame. Ti si moj Stvoritelj, Otkupitelj i Utješitelj. Tebi pripada sva hvala, slava i čast. Amen!

Molitve za druge prigode možete pronaći na ovom linku.

PROČITAJTE JOŠ: