Molitva u usamljenosti
Foto: Unsplash

Molitva u usamljenosti će vam pomoći da shvatite da je Bog prisutan u svemu. On ima sve uzde u rukama. Bog je dobar. Njegovi planovi za nas su dobri. 

„Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog – Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar“ (Otkrivenje 1,8).  

Among Us (hrv. Među nama) naziv je popularne igre u životu mog djeteta tinejdžera tako da je ta fraza neprestano u mojoj glavi. No ujedno mi je i ohrabrujući podsjetnik na neprestano Isusovo prisustvo.

Svijet se još uvijek bori s pandemijom, rastu teorije o pravim načinima da se zaustavi širenje pandemije, a mi se žurimo proširiti cjepivo kako bi se mogli vratiti svojim normalnim životima. Vrlo je lako osjećati se usamljeno. No mi znamo istinu, Isus je među nama. 

Tijekom ovog vremena punog nelagode i nepoznanica, stanje duše  jasno se vidi. Da je naša nada utemeljena na ljudima, izolacija i karantena bi nas ostavile usamljene jer bi ti ljudi bili udaljeni od nas. Mnogi su se suočili s krhkošću ljudskog zdravlja i boli gubitka. 

Planovi su otkazivani, ponovno dogovarani i ponovno otkazivani. Rođendani i blagdani se slave u samoći, drugu godinu za redom. Gubitak kontrole nad svakodnevnim životom je mnoge od nas ostavio frustriranima, tjeskobnima, u strahu i depresiji. 

Naša vjera nikada nije namijenjena tome da bude utemeljena ni u čemu drugom, osim u samom Kristu. „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.“ (Ivan 14,6). Alfa i Omega znači da je On početak i kraj. Isus je bio s Ocem u početku. Ivan je napisao: „Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade“ (Ivan 1,3). 

Možemo biti sigurni da Bog, ne samo da zna što se događa na zemlji, nego ostaje svemoćni vladar cijelo vrijeme. On ima sve uzde u rukama. Bog je dobar. Njegovi planovi za nas su dobri. 

Možda je za nas najteže ono nepoznato. Iako Bog zna što nas čeka, mi ne znamo. Matej je napisao: „Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi“ (Matej 24,44). Teško je držati se za nadu koju imamo u Isusu kada se naš svijet raspada oko nas. Kada se sve čini nepredvidivo, a situacije se pogoršavaju umjesto da idu na bolje bez obzira koliko se usrdno molimo za liječenje i obnovu, teško je vjerovati.  

No, mi moramo to otpustiti. Privid kontrole je nagon koji će nas voditi frustrirajućim krugom. Pozvani smo predati naše živote Kristu i dopustiti Njegovoj moći i snazi i ljubavi da teče kroz nas. Kada ponizno zatomimo svoju čežnju da sve znamo, kontroliramo i isplaniramo, osjetit ćemo mir. Mir koji nadilazi svako razumijevanje, čak i u pandemiji. 

VIDI OVO: Usamljenost je bila moj vjerni prijatelj, evo što me naučila

Molitva u usamljenosti

Pomolimo se sada kako bi se podsjetili da nikada nismo sami. 

Oče, 

Dok promišljamo o tome što znači prepustiti kontrolu nad našim životima Tebi, a ujedno vrijedno činimo težak posao na koji si nas Ti pozvao za Svoje Kraljevstvo, molimo za Tvoj mir i jasnoću.

Daj nam mudrost koju trebamo kako bismo se snašli u ovom neobičnom životu te daj da nas vještine koje naučimo tijekom ovog razdoblja učine svetijim ljudima koji su postali još bliži Kristu. 

Oče, podsjeti nas da zauzdamo svoje misli i ostanemo bliski Tebi kroz molitvu. Iako smo doslovno izolirani i u karanteni jedni od drugih, kako nam nikada nije bilo namijenjeno živjeti, Krist je s nama. U Njemu imamo snagu, radost i mir koji nam je potreban kako bismo nastavili dalje koračati prema Tvojoj svrsi za naše živote. 

Oče, Ti se brineš za nas i ispunjavaš naše potrebe. U glasnom svijetu, učini naša srca tihima. Neka vjerno i ponizno pronalazimo vremena za Tebe kako bi nas mogao pripremiti za ono što još ne znamo da dolazi. 

Neka naša nada bude jedino u Kristu. On je među nama. 

U Isusovo ime molimo, Amen.

Autorica: Meg Bucher; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com