Zašto neke molitve ostaju neuslišane?

Jedno od najčešćih pitanja koje susrećemo u kršćanstvu je zašto neke molitve ostaju neuslišane. Donosimo 7 razloga!

Jedna od najvećih dobrobiti koja se pruža iskrenom vjerniku je uslišana molitva. U Bibliji je Isus dao ovo ogromno obećanje: “I što god zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete” (Matej 21, 22). Međutim, unatoč Gospodinovoj spremnosti da odgovori na molitve, očito je da su neke molitve ostale neuslišane. Zašto je to tako?

7 razloga zašto neke molitve ostaju neuslišane

1. Nedostatak zajedništva s Bogom i Njegovom riječju

“Ako ostanete u meni i moje riječi ostanu u vama, ištite što hoćete i bit će vam.” (Ivan 15, 7)

Neodgovorene molitve ponekad su rezultat nezajedništva s Bogom i Njegovom Riječju. Isus je obećao da ako ostanemo u Njegovom zajedništvu i dopustimo Njegovoj Riječi da ostane u nama, to će proizvesti rezultate u molitvi.

I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago. (1. Ivanova 3, 22)

Odgovori na molitve dolaze kada nastojimo obdržavati Njegove zapovijedi i ugoditi Gospodinu svojim životom. Ovo ne znači da “zaslužujemo” odgovore na molitve, kao što ne možemo zaslužiti spasenje koje dolazi samo vjerom (Efežanima 2, 8-9). On odgovara na naše molitve zbog svoje “milosti” i “milosrđa” (Hebrejima 4,16), a ne samo zbog naših dobrih djela. Međutim, držanje Njegovih zapovijedi i ugađanje Gospodinu proizvod je naše poslušnosti Njegovoj Riječi, što je vjera na djelu (Jakovljeva 2, 20). Koje su Njegove zapovijedi? Zapovjedio je da ljubimo Gospodina svim svojim srcem, umom i dušom i da ljubimo bližnjega kao samoga sebe (Marko 12, 30-31). Nadalje, Isus je rekao da trebamo ljubiti svoje bližnje kao što je On ljubio nas (Ivan 15,12). Nedostatak ljubavi, gorčina, neopraštanje korijen je mnogih neuslišanih molitvi.

2. Nepriznati grijeh u životu

… jer oči Gospodnje gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove, a lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca. (1. Petrova 3, 12)

Nema sumnje da će grijeh poremetiti tijek Božjih blagoslova i odgovora na molitve. Psalmist David je napisao: “Da sam u srcu na zlo mislio, ne bi uslišio Gospod.” (Psalam 66, 18). Sva djela pobune i neposlušnosti Bogu smatraju se grijehom. Lijek za sve grijehe je priznati ih Bogu, ostaviti ih i moliti Ga da vam oprosti (1. Ivanova 1, 9).

PROČITAJTE: 5 prepreka zbog kojih molitve ostaju neodgovorene

3. Neprikladni motivi

Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. (Jakovljeva 4, 3)

Naši motivi u našim molitvama brinu Gospodina. On nam želi pomoći u našem trenutku potrebe, ali nije dužan odgovoriti na molitve koje će samo nahraniti naše tjelesne, svjetovne apetite i (požudne) užitke. Naši motivi i želje mogu se ispraviti tako da se ponizimo i približimo Bogu (Jakovljeva 4, 8-10).

4. Ne tražeći u Božjoj volji

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali. (1. Ivanova 5, 14-15)

Bog će odgovoriti samo na one molitve koje su u “Njegovoj” volji. Kada tražimo bilo što što je u Njegovoj volji, možemo imati sigurnost da su nam te “molbe” (zahtjevi) odobrene. Božja volja se otkriva kroz Njegovu Riječ, Bibliju. Sve što obećava Njegova Riječ je Njegova volja, i možemo biti uvjereni da će odgovoriti na molitve temeljene na Njegovoj Riječi.

5. Ne znamo kako se moliti

“…Gospodine, nauči nas moliti…” (Luka 11, 1)

Neki jednostavno ne znaju što Biblija uči o molitvi. Isus je svojim učenicima dao nacrt za molitvu u Mateju 6, 9-13. Odvojite vrijeme da ga proučite. Drugi odlomci podučavaju da molitva prvenstveno treba biti osobno, intimno vrijeme s Gospodinom (Matej 6, 6), koje treba ispuniti sa slavljenjem i zahvaljivanjem (Djela 16, 25; Filipljanima 4, 6).

6. Nedostatak vjere

A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže. (Hebrejima 11, 6)

Ne možemo ugoditi Bogu bez vjere. Molitva nije samo “moljenje” od Boga, nego vjerovati Bogu i Njegovoj Riječi!

PROČITAJTE: NEUSLIŠANE MOLITVE: Zašto Bog ne odgovara?

7. Nedostatak ustrajnosti

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! (Galaćanima 6, 9)

Vjerojatno najveći razlog zašto neke molitve ostaju neuslišane je to što mnogi odustaju od molitve i vjere prije nego što prime odgovor. Sve dok imamo obećanje Božje Riječi, budite strpljivi i ustrajni – nastavite vjerovati i nemojte odustati, koliko god to trajalo! Bog ima “dobro vrijeme” kada će dati odgovor.