Može li kršćanin biti opsjednut demonom?

Je li moguće da kršćanin bude opsjednut demonom? Biti opsjednut demonom znači da demon ima izravnu kontrolu nad onim što netko govori ili čini.

Jasan primjer se nalazi u Lukinom evanđelju u 8. poglavlju. Tamo čitamo o čovjeku koji je živio među grobovima i koji je imao nadljudsku snagu. Isus je zapovjedio mnogim zlim duhovima da napuste čovjeka i čovjek je postao normalan.

Hram Svetog Duha

Svaki vjernik je hram Duha Svetog. Mi smo Božja svojina. Zato je jasno da nas demon ne može opsjednuti nikada na takav način. 1. Ivanova 4,4 nam govori da “je moćniji Onaj koji je u vama (Sveti Duh) nego onaj koji je u svijetu (đavao).”

U nama je Sveti Duh. U svijetu je vrag. I zato što je Sveti duh moćniji od đavla, đavao nikad ne može ući u nas da nas posjeduje. Zato se osigurajte da ste dijete Božje, i bit ćete sigurni da vas nijedan demon neće nikada posjedovati.

VIDI OVO: Znakovi demonskog opsjednuća: Po kojim se simptomima prepoznaje demonsko opsjednuće?

kršćanin opsjednut demonom
Foto: ParanoidMonk/Flickr

Opasan neprijatelj

Ovo ne znači da đavao nije opasan za vjernike. Pavao nam govori da se moramo “oduprijeti lukavstvima đavlovim” (Efežanima 6,11).

Đavao nas može napasti iskušavajući nas da zgriješimo (vidi također 1. Timoteju 3,7). Ali vjera, molitva i riječ Božja – ovo su dijelovi onoga što je ovdje nazvano “oružje Božje” – mogu nam pomoći da se odupremo đavolovim napadima. A kada se odupremo, Biblija nam obećava da će đavao odustati:

“Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!” (Jakovljeva 4,7).

Ipak, đavao ostaje opasan neprijatelj. Postoje grijesi koje đavlu pružaju uporište u našem životu (Efežanima 4,27). Ako se okrenemo od Boga, to đavlovo uporište nad našim životima može rasti. Zato se u molitvi “Oče naš” molimo “izbavi nas od Zla” – sotone. Molimo se za sebe i druge da đavao ne nađe mjesto u našim životima.

Izbavljenje od Zloga

Iz tog razloga se možemo moliti da nas Bog izbavi od Zloga. Ipak, bitno je shvatiti da ovi napadi dolaze izvana. Naš vlasnik i posjednik, koji živi u nama je Duh Sveti, Bog.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!