Može li mason biti kršćanin?

Jedan od naših suradnika je napisao članak za crkveni list o uočenim zabludama masonerije. Jedna stvar je vodila drugoj, i tada je uslijedilo veliko pitanje: “Kako možemo dopustiti da mason bude član ili vođa naše crkve?”

Oni koji su bili masoni su protestirali.

Šokirao sam se otkrivši da smo imali masone širom crkve. Bio sam zapanjen kada mi je jedan od naših dugogodišnjih vjernika rekao da su četiri od naših osnivača crkve, đakona masoni. Dvojica su još bili đakoni.

Bilo je vrijeme da naučim što je masonerija. Kako sam krenuo istraživati, otkrio sam da je u odnosu na kršćanstvo, tu bilo mnogo stvari koje me smetaju.

Smetalo mi je što masonerija perpetuira obožavanje Velikog arhitekta svemira, kao jedinog pravog Boga, umjesto prepoznavanja Boga u Bibliji kao jedinog pravog Boga (Izlazak 20,1-3). Masoni priznaju “Vrhovno Biće” koje uključuje bogove svih religija, od taoizma do hinduizma do islama i svega između. Prema zidarstvu, sve različite religije priznaju istog Boga, samo ga nazivaju različitim imenima.

Smetalo mi je to, dok kršćani smatraju Bibliju kao Riječ Božju i krajnji izvor autoriteta i istine (Druga Timoteju 3,16; Prva Solunjanima 2,13), masoni Bibliju smatraju samo jednom od mnogih svetih knjiga u kojoj se može istina naći – poput Kur’ana ili Bhagavad-guitá.

Smetalo mi je što Isusa smatraju samo jednim od mnogih cijenjenih proroka.

Smetalo mi je to, dok kršćani smatraju da su svi muškarci i žene rođeni u grijehu i trebaju Spasitelja (Rimljanima 3,23; 6,23 i Ivan 1,12 i 3,16 ), masoni uče da čovjek nije grešan, samo nesavršen, i da može poboljšati svoj položaj pred Bogom živeći dobar život obavljajući dobra djela za zajednicu i biti milostiv prema drugima.

Drugim riječima, smeta mi to što se u kršćanstvu spasenje može dobiti samo osobnim vjerovanjem u Isusa i Njegovu smrt na križu i uskrsnuće za naknadno oproštenje svih grijeha (Ivan 1,12 i  3,16 ), dok masoni uče da se spasenje može dobiti kroz čovjekova dobra djela.

Smeta mi to, dok je kršćanstvo otvoreno i nema tajni (“ove stvari nisu učinili u tajnosti”), masoni imaju različite razine tajnosti koje bivaju otkrivene kako pojedinac napreduje ka višim razinama. Oni na nižim razinama jedino uče tajne kroz napredak prema gore kroz sustav. Masonerija je jednostavno prepakiranje krivovjerja gnostika drugog stoljeća. Gnosticizam je uvjerenje iz drugog i četvrtog stoljeća da samo nekoliko privilegiranih može znati tajne Boga. Kako se znanje uvjećava, duhovnost se diže vrlo visoko, kao i nivo izolacije, jer je pojedinac “na višoj razini od ostalih”.

Smeta mi to što Isus kaže da ne dajemo prisegu (Matej 5,34-37), a suština masonerije zahtijeva prisege bogovima i drugačija načela od Isusovih. To je idolopoklonstvo (Izlazak 20,3; Prva Korinćanima 10,14 i  Otkrivenje 21,8). Biblija izjavljuje da je kazna za taj grijeh teška.

U ranim stoljećima, oni u Rimskom Carstvu su bili dužni položiti zakletvu odanosti caru (“Cezar je Gospodin.”). Kršćani odbijaju izjaviti vjernost ikome osim Isusu Kristu. Oni prkosno izjavljuju: “Isus je Gospodin”, i tisuće umiru. Polaganje prisege vjernosti bilo kojoj osobi ili stvari osim Isusa smanjuje Njegovu žrtvu i pojeftinjuje Njegovo mučeništvo.

Nemojmo zaboraviti da su masoni učinili, i da nastavljaju činiti, mnogo dobrih stvari za ljude. Na primjer Shrineri, koji su povezani s masonima, financiraju bolnice i čine divne stvari diljem zemlje u više zajednica.

Sada, odgovorimo na pitanje: “Može li mason biti kršćanin?” Odgovor je jednostavan. Biti kršćanin je isto za sve.

U Galaćanima 1,6-9  Pavao je izložio pravu formulu evanđelja za spas kao “VJERA + NIŠTA = SPASENJE”. Nažalost, neki ljudi u Pavlovo vrijeme su zamijenili sve vrste ponašanja i vjerovanja na mjesto ovog “NIŠTA”. S najvećom grčkom zakletvom dostupnom Pavlu prokleti su oni koji “izokreću evanđelje” u nešto što nije bilo Evanđelje.

“Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.”

Po mom mišljenju je sigurno reći da u svojoj srži masonerija nije kršćanska organizacija.

Naravno, bila bi generalizacija reći da svi masoni vjeruju sve što je u masoneriji. Ja bih rekao da kršćani koji su masoni istinski ne razumiju masonstvo ni značenje i/ili značaj zavjeta koje poduzimaju i uvjerenja za koja se zalažu.

Autor: Dr. Roger Barrier

NAJNOVIJE!