Kako možemo čuti što nam Bog govori kroz Bibliju?

Vrijeme je naše najdragocjenije blago. Potreba za vremenom ubrzava način življenja, a mi postajemo sve više zauzeti. Postoji izreka da je ‘novac moć, a vrijeme život’. Ako želimo odvojiti vrijeme za čitanje Biblije, tada se moramo organizirati. Ne budite obeshrabreni ako uspijete ostvariti samo 80% svojih planova. Ponekad jednostavno sve prespavamo.

Mudro je započeti s objektivnim ciljem. Ne budite preambiciozni. Bolje je provesti nekoliko minuta svaki dan, nego započeti sa sat i pol prvi dan, a onda odustati. Ako nikada prije niste proučavali Bibliju, možda možete započeti sa sedam minuta dnevno svakoga dana. Siguran sam da ćete ustrajnošću produljiti vrijeme proučavanja Biblije. Što više budete slušali Riječ Božju, više ćete ju htjeti čuti.

Evanđelist marko nam kaže da je Isus rano ustao i otišao moliti na osamljeno mjesto (Mk 1,35). Bitno je da pronađemo samotno mjesto. Ja volim otići u prirodu, ako sam na selu. U Londonu je teško pronaći pusto mjesto. U kući imam jedan kutak u koji se zavučem za molitvu i čitanje Biblije. Otkrio sam da je jutro najbolje za to jer tada djeca još spavaju i telefoni ne zvone. Napravim si vruću čokoladu (za buđenje), uzmem Bibliju, kalendar i bilježnicu. Bilježnicu rabim za pisanje molitvi i onoga što mi Bog govori. Kalendar koristim kao dodatak uz molitvu za svako razdoblje dana kao i za ono što mi padne na um. To me održava pribranim na molitvu i čitanje.

Zamolite Boga da vam govori kroz ono što čitate. Tada započnite čitati. Ako si novopredani kršćanin, predlažem ti da svaki dan pročitaš nekoliko redaka iz jednoga evanđelja. Možda će pomoći vodič za čitanje Biblije koji se može naći u svim kršćanskim knjižarama.

Za vrijeme čitanja Biblije postavi si sljedeća tri pitanja:

  1. O čemu ovaj odjeljak govori? Pročitaj ga barem još jednom i usporedi različite prijevode.
  2. Što to znači? Što je to značilo za osobu koja ga je napisala i njegovim suvremenicima? Ovdje se možete poslužiti komentarima.
  3. Što to znači za mene, moju obitelj, moj posao, susjede i okolinu? To je najvažniji dio. Tada možemo vidjeti svetopisamsku primjenu u našim životima, a čitanje Biblije postaje sve uzbudljivije, te postajemo obazriviji za slušanje Božjeg glasa.

Konačno, moramo primijeniti ono što smo čuli od Boga. Isus je rekao: ”Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću gradi na litici” (Mt 7,24). U 19. stoljeću propovjednik D. L. Moody je rekao: ”Biblija nam nije dana za povećanje našega znanja, već da promijeni živote.”

Psalmist nas u prvom psalmu potiče na uživanje u Riječi Božjoj. Čineći tako, mnogo će se toga zbiti u našim životima.

Prvo, postat ćemo plodonosni. Psalmist kaže: ”On je ko stablo zasađemo pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi.” (st. 3) Ovo je obećanje da ćemo biti plodonosni – plodovima Duha Svetoga. Bibliju ne čitamo zbog osobne koristi, nego da bismo bili drugima na blagoslov – našim prijateljima, suradnicima, susjedima i društvu u kojem živimo. To je takav plod koji će trajati u vječnosti (Iv 5,16).

Drugo, imat ćemo snagu održati se u našem hodu s Gospodinom. Obećanje je dano osobi koja uživa u Zakonu Gospodnjem da će biti kao posađeno drvo čije ”lišće ne otpada zimi”.

Ako stojimo blizu Isusa Krista kroz Njegovu riječ, nećemo se duhovno osušiti ili izgubiti našu duhovnu živost. Nije dovoljno prolaziti samo kroz određena duhovna iskustva, koja su dakako važna i lijepa. Sve dok nismo duboko ukorijenjeni u Krista, Njegovu Riječ i zajedništvo s Njim, nećemo se moći održati u tim olujama.

Treće, psalmist je rekao da će osoba koja uživa u Božjoj Riječi ”napredovati u svemu što čini” (Ps 1,3). Možda nećemo materijalno uznapredovati, ali ćemo jamačno napredovati u onim područjima koja su važna u životu – u zajedništvu s Bogom, međuljudskim odnosima i mijenjanju našeg karaktera na naličje Kristovo. Ovo je svakako dragocjenije od materijalnog bogatstva.

Nadam se da ćeš zajedno s psalmistom i milijunima drugih kršćana uživati u čitanju Biblije.

Autor: Nicky Gumbel; iz knjige ”Životna pitanja”

NAJNOVIJE!