Doći Bogu takvi kakvi jesmo
Foto: Pexels

Bog nas previše voli da bi dopustio da ostanemo u grijehu nakon što dođemo k Njemu.

Krivica i sram su snažne sile u našim životima. Najbolje od njih jest to da nam pokazuju da nismo ispunili Božje standarde. No najgore kod njih je to što nas mogu onemogućiti u dobivanju Božje milosti i ljubavi koje nam toliko očajno trebaju.

Usred svoje krivice i srama možemo sami sebe uvjeriti da smo toliko u kaosu da to Isus ne može riješiti ili da smo učinili nešto što Bog ne može oprostiti. Možemo li doista doći k Bogu takvi kakvi jesmo?

Isus je velik dio svog vremena uložio u ljude koji su se nalazili na društvenim marginama i ljudima čiji su životi bili ozbiljno u kaosu.

Kada su ga religijski vođe onih dana kritizirale, Isus je odgovorio: Zdravima ne treba liječnik, nego bolesnima. Nisam došao da spasim pravedne nego grešne. (Marko 2, 17) Kasnije u svojoj službi Isus se suočio sa sličnim kritiziranjem (Luka 15, 1-2) i stoga je ispričao slijed usporedbi kako bi naglasio Božje zadovoljstvo u pronalaženju onih koji su izgubljeni (Luka 15, 3-32).

PROČITAJTE: Nitko nije previše slomljen za Isusovu milost

Isus je sažeo svoju misiju ovdje na zemlji kao potragu i spašavanje izgubljenih (Luka 19, 10). Čak i dok je visio na križu Isus je molio „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“. (Luka 23, 34)

Ako je netko bio u kušnji pomisliti da se nalazi izvan Božje milosti, to je onda bio apostol Pavao. Prije nego što je došao k Isusu on je bio „hulitelj, i progonitelj i nasilnik“ (1. Timoteju 1, 13). Ali on ide dalje i nastavlja: „Krist Isus došao na svijet da spasi grješnike, od kojih sam prvi ja“.

Ali ako je Pavao bio toliko loš zbog čega bi mu Bog iskazao toliku milost? Evo što na to kaže Pavao: „Ali sam zato bio pomilovan, da na meni prvome pokaže Isus Krist svu strpljivost za pouku onima; koji će vjerovati u njega za život vječni“. (1. Timoteju 1, 16)

A opet Bog nas previše voli da bi dopustio da ostanemo u grijehu nakon što dođemo k Njemu. Nekoliko puta je Isus rekao da će oni koji dođu kod Njega biti promijenjeni. Nakon što je rekao ženi koja je uhvaćena u preljubu da je ne osuđuje Isus joj govori: „Idi i odsad više ne griješi“. (Ivan 8, 11)

PROČITAJTE: VJEČNI ŽIVOT JE BESPLATAN DAR: 6 duhovnih istina u kojima svaki vjernik može uživati

Još prije postanka svijeta Bog je odredio da će oni koje On otkupi od njihovih grijeha „biti jednaki obličju Sina njegova, da on bude prvorođeni među mnogom braćom“. (Rimljanima 8, 29)

Bez obzira na to što smo učinili ili koliko smo gadno zabrljali svoj život Isus nam govori: „Dođite k meni svi, koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti“. (Matej 11, 28) Veliki propovjednik iz 18. stoljeća Jonathan Edwards je dobro rekao:

„Ako ste siromašan, uplašeni grješnik čije srce samo što nije potonulo zbog straha da Bog nikada neće imati milost prema vama, nemojte se bojati otići Kristu jer vam strah ovdje ne može i neće biti od pomoći… Ne trebate oklijevati niti jednog trenutka. Otrčite k Njemu i bacite se pred Njega. On će vas zasigurno dočekati s dragošću i milošću. Iako je On lav, On će uvijek biti lav prema vašim neprijateljima, a janje prema vama…Bez obzira na to kakve su vaše okolnosti, ne trebate se bojati doći k svome Spasitelju. Bez obzira na to što ste učinili, koliko se osjećate bezvrijedno, koliko ste jadni, kako ste se ponašali, nemojte se bojati jer nema opasnosti da ćete biti prezreni jer On je naime pun veći od nas i osim toga On je neizmjerno ponizniji od svih nas“.

S takvim Spasiteljem što bi vas ovog trenutka moglo spriječiti da Mu dođete upravo sada?

Autor: Matthew Harmon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com