Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen

Evanđelje dana za subotu, 4. studenoga 2023. godine: Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen. (Luka 14, 1.7-14)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jedne subote Isus dođe u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im prispodobu:
»Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: ’Ustupi mjesto ovome.’ Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: ’Prijatelju, pomakni se naviše!’ Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer – svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«
A i onome koji ga pozva, kaza: »Kad priređuješ objed ili večeru, ne pozivaj svojih prijatelja, ni braće, ni rodbine, ni bogatih susjeda, da ne bi možda i oni tebe pozvali i tako ti uzvratili. Nego kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih.« (Luka 14, 1.7-14)

Evanđelje dana – komentar

Jedne subote, neki starješina farizejski pozove Gospodina svojoj kući na objed. Nije to bio čin iskrena gostoprimstva, nego prije pokušaj vjerskih vođa da Sina Božjega uhvate u kakvoj pogrešci. Ondje je Isus sreo nekog čovjeka koje je imao vodenu bolest, to jest oticanje zbog vode u tkivu. Spasitelj je pročitao misli svojih protivnika kad ih je hotimice pitao je li dopušteno subotom ozdravljati.

Ušavši u farizejevu kuću, Gospodin Isus je vjerojatno vidio uzvanike kako nastoje zauzeti prva mjesta za stolom. Željeli su istaknuta i časna mjesta. To što je i on bio gost nije ga priječilo da govori o iskrenosti i pravednosti. Kad ih tko pozove na objed, trebaju sjesti na posljednje, a ne na prvo mjesto. Kad za sebe tražimo prvo mjesto, uvijek postoji mogućnost da se postidimo ako nas premjeste na niže. Ako smo uistinu ponizni pred Bogom, možemo ići samo jednim smjerom, a to je naviše.

Isus je podučavao da je bolje biti promaknut na časno mjesto nego ga sam prigrabiti a kasnije ga morati odstupiti. On sam živi je primjer samoodricanja (Filipljanima 2, 5-8). On se ponizio i Bog ga je uzvisio. Svaki koji se uzvisuje bit će od Boga ponižen. (William MacDonald: “Komentar Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, budi mi milostiv svakoga dana. Sagriješim mislima, riječima ili djelima i uvijek trebam Tvoj oprost. Ne dopusti da se povodim za ohološću, nego me odgajaj u zdravoj poniznosti. Neka me Tvoj Duh upućuje gdje se trebam mijenjati i kojih se loših stvari trebam odreći. Amen!

NAJNOVIJE!